Suspendovani i hokejaši Rusije i Belorusije

Hokej 28. feb 202222:31 > 22:321 komentar
Podeli:
David W Cerny, Reuters

Odlukom Međunarodne hokejaške federacije reprezentacije i klubovi Rusije i Belorusije suspendovane su na nedoređeni period.

Nakon poziva Međunarodnog olimpijskog komiteta sportskim federacijama i takmičenjima da dok se ne reši kriza u Ukrajini suspenduju sve ruske i beloruske sportiste i klubove, vesti o ovakvim odlukama iz raznih sportova samo se nižu celog dana.

Povezano

Prva je odluku donela Evroliga koja je suspendovala ruske timove iz Evrolige i Evrokupa, a zatim je stigla zajednička odluka FIFA i UEFA o suspenziji klubova i reprezentacija iz svih takmičenja.

Nakon rukometaša, na red su stigli i hokejaši pa je tako Međunarodna hokejaška federacija izrekla suspenziju na neodređeno vreme reprezentacijama i klubovima Rusije i Belorusije.

Uz to, istom odlukom je Novosibirsku i Omsku oduzeto domaćinstvo Svetskog prvenstva za juniore koje je na programu od 13. do 29. januara 2023. godine.

„Na vanrednom sastanku održanom u ponedeljak 28. februara, Veće IIHF procenjivalo je uticaj rata koji je trenutno u toku.

IIHF strogo osuđuje upotrebu vojne sile u Ukrajini i poziva na hitno diplomatsko rešenje sukoba.

Veće je donelo odluku da preduzme seledeće korake:

-Suspendovani su svi ruski i beloruski reprezentativni timovi i klubovi u svim starosnim kategorijama iz svih IIHF događaja dok se ne odredi drugačije

-Oduzima se Rusiji domaćinstvo Svetskog prvenstva za juniore 2023. godine“, stoji u saopštenju IIHF uz koje je medijima dostavljena i izjava prdesednika ovog tela Luka Tardifa:

„IIHF nije političko telo i ne može da utiče na odluke koje se donose povodom rata u Ukrajini. Ali, pre svega imamo obavezu da brinemo o našim članovima i moramo da uradimo sve kako bi se naša takmičenja održavala u bezbednom okruženju za sve timove koji u njima učestvuju. Bili smo šokirani slikama koje stižu iz Ukrajine. U stalnom sam kontaktu sa Hokejaškim savezom Ukrajine i nadamo se da će ovaj konflikt što pre biti rešen na miran način bez dalje potrebe za nasiljem“.

Komentari

Vaš komentar