Gojanović: Ovo je nova stranica Medveščaka

Vesti hokej 15. mar 201715:24 > 15:30
Podeli:
Igor Šoban/Medveščak

Bilo je mnogo nagađanja i neizvesnosti od sredine februara kada je zaključena sezona Medveščaka. Konačno je stigla potvrda da će iduće sezone Medvedi učestvovati u EBEL šampionatu.

Igor Šoban/Medveščak

Tim povodom predsjednik kluba Damir Gojanović pričao je o planovima za sledeću sezonu, ovoj odluci, šta ona znači za klub i njega lično.

Da, danas smo, u roku koji je bio dogovoren s predsedništvom EBEL-a, potvrdili naše učestvovanje u austrijskom prvenstvu iduće sezone. Imaćemo priliku da gledamo utakmice Medveščaka s najboljima iz Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske i Češke. Verujem da ćemo uspjeti da okupimo konkurentnu ekipu i da će navijači i dalje uživati u dobroj igri i pobedama Medveda. Zahvalan sam klubovima EBEL-a i predsedništvu Lige što su prihvatili našu prijavu i odobrili nam učešće u ovom multiregionalnom, srednjeevropskom takmičenju. EBEL je mjesto s kojeg smo krenuli pre osam godina u priči revitalizacije kluba i bez EBEL-a ne bi postojao ovako velik i vredan, poštovan ‘novi-stari’ Medveščak koji imamo danas. Naravno, uz dužno poštovanje prema klupskoj istoriji – rekao je Gojanović

Sa uživanjem je rekapitulirao prethodno učešće u KHL, najjačem evropskom hokejaškom takmičenju

Bilo je lepo i uživao sam protekle četiri godine gledajući najbolje od najboljih koji su dolazili na naš led zahvaljujući KHL-u. U Domu sportova svedočili smo najboljem hokeju koji se može videti i zamisliti i iznad kojeg za ikoga izvan Severne Amerike ne postoji više. Naravno, nama je to postalo nešto normalno, kao podrazumeva se, brzo se svi naviknemo na najbolje… Pred domaćom publikom Medveščak je dočekivao najveće i najbolje na ovom svetu – klubove SKA, CSKA, Dinamo Moskva, Spartak, sve svetske institucije hokeja …te najveće igrače – Radulova, Kovaljčuka, Mozjakina, Čičua… da nabrojim samo neke od mnogih. U Zagrebu se igrao i gledao hokej na najvišem svjetskom nivou, a Medveščak je uprkos najmanjem budžetu uspešno igrao protiv tih ekipa i igrača i neretko ih pobeđivao. Medveščak je u Zagreb doveo i neke od najboljih igrača poput Čičua, Fostera i Montadora. Da mi je nekad pre neko pričao da će se tako nešto dogoditi, da ćemo ovo sve imati u Zagrebu smejao bih mu se. No, mi smo uspeli i taj vrhunski hokej omogućili našim navijačima. Odlično je jedna sportska novinarka opisala ove naše protekle godine rečima „Verovali ili ne“.

Igor Šoban/Medveščak

Prelazak u EBEL ne smatra degradacijom.

Ulazak u EBEL vidim kao novu stepenicu u delovanju kluba. Ne treba plakati za KHL-om niti ičim iz naše prošlosti, iz svega smo mnogo naučili, idemo dalje zajedno i siguran sam da će i u ovim novim odlukama svi pronaći zadovoljstvo uživanja u hokeju. Siguran sam kako EBEL donosi jednu novu dimenziju u klubu ali i novu emociju kod naših navijača. Uostalom, Klub bi trebalo, i vjerujem da jeste, iznad svega.

Najavio je da ostaje u klubu.

Ostajem u klubu, to je moj život trenutno. Konačno, to je moj klub u kojem sam od igrača izrastao u predsjednika. Želim pronaći i postaviti model po kojem će klub biti stabilan i želim ga zatim jednoga dana ostaviti nekome ko će ga dalje voditi odgovorno i s ljubavlju, netko tko će dijeliti viziju o velikom i večnom Medveščaku poput moje i mojih saigrača koji smo pre devet godina ušli u ovu priču. Dugujemo to našim navijačima, legendama, dugujemo to i našem Ferdi. Možda to i nije išlo tako jednostavno kako sam zamislio u početku, no nisam se predao niti jednom do sada, iako je bilo trenutaka kad sam pomislio ‘šta meni ovo sve treba’, niti planiram uskoro. Verujem u ovaj klub, verujem u Medveščak.

Prirodno, kao i pre svake sezone, budžet je jedna od najvažnijih stavki.

Za sada je prerano detaljnije govoriti o tim planovima, naši timovi počeli su danas vrlo konkretno raditi na planiranju i pripremi iduće sezone. Predviđamo kako bi za nastup u EBEL prvenstvu budžet kluba bio do 2,5 miliona evra i kako taj novac možemo osigurati sponzorski u Hrvatskoj i Evropi. Govorimo o osnovnom klupskom budžetu, bez izdvajanja za eventualne posebne događaje, neke dodatne marketinške akcije ili projekte društvene odgovornosti. Moram ponovno skrenuti pažnju kako Medveščak svoj budžet u najvećoj mjeri osigurava od sponzora, oko 80 %. Ostatak se prikuplja od prodaje ulaznica, medijskih i marketinških aktivacija i prava te eksploatacije logotipa i naziva kluba te ostalih izvora prihoda među koje spada i privatna investicija. Ne smemo zaboraviti kako klub u najvećoj meri finansiraju sponzori i dok je sponzora i njihovog ulaganja, klub će moći da igra u kvalitetnim takmičenjima kao što je EBEL.

Dotakao se i ciljeva za EBEL.

Cilj je prvo okupiti kvalitetnu ekipu, koja diše kao tim. Znate, tim ne postajete i niste zato što ste okupljeni da radite zajedno. Tim ste zato što verujete, poštujete i brinete jedni od drugima. Takav tim želim da imamo. Nakon toga treba odraditi pripreme, otvoriti sezonu i kvalitetno igrati protiv drugih timova. To je takođe vrlo važan cilj u ovom trenutku. Nakon toga plasirati se u plej-of i zatim zauzeti što bolju poziciju u doigravanju, a ako bude sreće želeo bih gledati i EBEL finale u Zagrebu. Moramo osigurati da naši igrači dobiju priliku. Naš sportski tim dobio je smernice, a uostalom i zbog bodovnog sistema moramo imati više domaćih i mlađih igrača. No budimo jasni, igrati u našoj prvoj momčadi mogu svi oni koji se svojim trudom na treninzima te kvalitetom iskažu pred trenerom i sportskim timom.