Vladanova učionica ledene magije

Vesti hokej 18. jan 201812:45 > 13:45
Podeli:
HK Vojvodina

Posle višegodišnje pauze na srpsku i evropsku ledenu scenu vratio se hokejaški klub Vojvodina. Osim domaćeg šapionata oklopnici iz Novog Sada igraju u regionalnom IHL karavanu, ali glavni akcenat stavljen je na rad sa decom.

HK Vojvodina

Juniorski pogon broji više od 80 klinaca i klinceza koje u tajne ledenog sporta uvodi prvotimac novosadskih „crveno–belih“ i bivši reprezentativac Srbije Vladan Drozdik.

Prvo i osnovno je naučiti decu da vole to što rade, da osećaju da pripadaju grupi, da nisu sami i imaju nekog van porodice ko će da im pomogne“, počinje Drozdik za Sport Klub priču o klubu u kojem je odrastao.

Hokejaški klub Vojvodina osnovan je 1957. godine i do marta 2009. sedam puta je osvajao državno prvenstvo i tri puta Kup SR Jugoslavije. Poslednja velika titula u vitrinama kluba je pehar Panonske lige.

Ubrzo posle osvajanja titule prostorije kluba zahvtio je veliki požar, izgorela je kompletna oprema, a oklopnici Vojvodine povukli su se iz plej-ofa nacionalnog šampionata. Posle šestogodišnje pauze ’Lale’ su se vratile takmičenju u sezoni 2015/16.

Težak je bio povratak posle toliko duge pauze, nismo imali ekipu, godinama nismo odigrali nijednu utakmicu. Počeli smo, praktično, od nule, ali loši rezultati nisu ispeli da nas demorališu. Odustajanje nije dolazilo u obzir“, istakao je Drozdik.

HK Vojvodina

Kažu, jednom kad staneš na led i osetiš čaroliju koju prave pak i palica, ceo život ostaneš vezan za ledenu dvoranu. A sve počinje od školice klizanja.

Da bi dete zavolelo hokej mora prvo da nauči da stoji na klizaljkama. Korak po korak klizanje ulazi u krv, pa posle svake školice po nekoliko klinaca počne da trenira. Već treću sezonuradimo i takmičimo se u četiri juniorske kategorije, deca do 8, 10, 12 i 14 godina, mlađi klinci igraju državnu Ligu malih šampiona, a stariji regionalnu Juniorsku hokejašku ligu“, nastavlja sa sve više žara i ljubavi da priča mladi trener, „Želeli smo da naša deca igraju što više utakmica, zvaničnih rezultata utakmica nema i pobednici su svi koji su došli na takmičenje. Važno je druženje sa vršnjacima, a što više utakmica odigraš to ti više hokej uđe u krv“.

Liga budućih šampiona igra se turnirski, svaka ekipa jednom je domaćin, igra se u dve kategorije do 8 i do 10 godina. Pored mladih oklopnika Vojvodine u ligi se takmiče NS Starsi iz Novog Sada, Spartak iz Subotice i Partizanm Marbo, Girls, Crvena zvezda i Red tim iz Beograda.

Prošle godine kad je počela ligica Vojvodina je imala najmlađu ekipu, nekoliko klinaca je imalo po pet, šest godina. Sad su oni već ’iskusni’ i prekaljeni igrači, pružaju podršku starijim saigračima koji se takmiče prvi put“.

HK Vojvodina

Regionalnu Juniorsku hokejašku ligu mladi oklopnici Vojvodine uzrasta do 12 i 15 godina igraju sa vršnjacima iz Siska, Sarajeva i Subotice.

U Srbiji se u tom uzrastu igra dobar hokej, beogradske ekipe imaju odličan sistem rada i jednog dana kad ovi klinci stasaju za prvu ekipu domaći šampionat biće jači nego ikad ranije. Nama je bilo potrebno da deca osete ukus pobede. Došli smo u situaciju da konstantno gubimo, a to loše utiče na moral u tim godinama. Ove sezone počeli smo sa regionalnom ligom i to je bio pravi bum, ne samo da putuju i igraju, već uče i istoriju. Treba videti te okice kad uđemo u „Zetru“ i kad im kažem ‚Ovde je 1984. igrano finale olimpijskog turnira u hokeju na ledu‘, ponosni su što su na istom mestu gde su nekada igrale legende svetskog hokeja“.

sport klub

Seniori Vojvodine takmiče se na dva fronta, u šampionatu Srbije i uz Crvenu zvezdu u IHL karavanu sa slovenačkim i hrvatskim ekipama.

Na početku sezone ciljevi su nam bili finale domaćeg šampionata i plej-of slovenačke lige. Na korak smo od ostvarenja oba cilja. Planovi za budućnost… Napraviti od ovih klinaca dobre ljude i dobre hokejaše koji će nositi igru Vojvodine“, vratio se na kraju priče o hokeju u Novom Sadu Drozdik na rad sa mladim oklopnicima, „Oni su me održali na ledu, bio sam na granici da odustanem, a onda sam spletom čudnih okolnosti počeo ponovo da radim sa decom. Volim to što podučavam tajnama ovog sporta i verujem da hokej ima budućnost u ovoj zemlji“.

I ne samo hokej. Svaki sport koji ima prave ljude na pravom mestu, koji ulaže u rad sa decom, koji klince uči da budu deo kolektiva, da poštuju saigrače i trenere ima budućnost.