Mladi hokejaši Srbije na SP U18 u Zagrebu

Vesti hokej 23. mar. 201816:04 > 16:41
Podeli:
Chung Sung-Jun, Getty Images

U subotu u Zagrebu počinje Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu za igrače do 18 godina. Oklopnici Srbije igraju u grupi B II divizije, a glavni konkurenti za prelazak u grupu A su im domaćini, hokejaši Hrvatske koji su prošle godine ispali iz A grupe.

Privatna arhiva

Prošle godine SP održano je u Beogradu, mladi igrači Srbije posle tri pobede i dva poraza osvojili su treće mesto. Bolji od „orlića“ bili su hokejaši Austrije i Španije. Situacija je ove godine donekle promenjena, Austrijanci su napredovali u A grupu, a umesto njih tu je sada reprezentacija Hrvatske.

Osim promena u sastavu grupe došlo je do promene i na klupi reprezentacije Srbije. Ledenu družini preuzeo je Fred Peroun koji je u januaru vodio hokejaše do 20 godina na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

Stariji momci su pod dirigendskom palicom Perouna ostvarili bolji rezultat nego u Španiji prošle godine, pa je Kanađaninu sa srpskim pasošem ukazano poverenje da nastavi sa radom sa podmlatkom srpskog hokeja.

SK

Momci su došli na okupljanje odlično pripremljeni. Mnogi od njih su stigli iz inostranstva i zaista su u top formi. Gledali smo mnogo video materijala kako bismo što bolje dočekali start šampionata i verujem da će sve biti kako treba kad krenu utakmice. Vodimo mnogo računa o detaljima jer, kad dođu mečevi, upravo će te sitnice odlučivati o rezultatu. Imamo sjajnu grupu momaka, atmosfera je odlična i krasi ih prava energija“, pohvalio je selektor Peroun mlade asove.

Okosnicu reprezentacije u Španiji činio je ubojiti dvojac iz Crvene zvezde Mirko Đumić i Luka Vukičević uz fenomenalnog Juga Mitića na golu, ali momci su prerasli ovu takmičarsku kategoriju, pa će neki novi klinci izaći na led zagrebačkog „Doma sportova“.

Privatna arhiva

 „Ako budemo igrali našu igru, biće dobrih rezultata. Prvi meč je protiv Hrvatske, dobro se poznajemo i znamo koliko je taj duel bitan. Ako momci izađu mirne glave na led, bez uzbuđenja, može da bude to sjajno veče za njih. Na U20 šampionatu smo ih pobedili posle mnogo vremena, treba da odigramo u istom stilu, agresivno, pametno u odbrani“.

Prvu utakmnicu na turniru momci iz Srbije igraju upravo sa domaćinima, vršnjacima iz Hrvatske u subotu od 20.00. I komšije iz Hrvatske postavile su novog trenera u nadi da mogu da se vrate u viši stepen takmičenja.    

U nedelju se „orlići“ sastaju sa Špancima, ponedeljak je slobodan dan, a takmičenje nastavljaju u utorak duelom sa Holandijom. Sreda je rezervisana za meč sa Islandom, a posle još jednog dana pauze šampionat završavaju utakmicom protiv Kine.