Mađioničar Kejn piše istoriju Amera

Vesti hokej 19. maj. 20184:38 > 5:06
Podeli:
Martin Rose/Getty Images

SAD su jedna od preostale četiri reprezentacije koje su ostale u konkurenciji za titulu šampiona na Svetskom prvenstvu u Danskoj. U borbi za finale, na koje čekaju punih 58 godine igraće protiv branioca trona Švedske

Jedna od elitnih hokejaških reprezentacija, koja se na svakom turniru nalazi u najužem krugu favorita, nije imala to zadovoljstvo da često osvaja najsjajnija odličja na velikim takmičenjima. Posebno SAD nemaju sreće na svetskim prvenstvima. Poslednje odličje osvojili su 2015. bronzano, a u poslednjih pet navrata kada su dolazili do medalja završavali su na poslednjem stepeniku pobedničkog postolja. Poslednji put su obezbedili finale 1960. kada su na svom ledu na kraju i slavili.

Ako se gleda taj podatak teško da mogu da budu favoriti u odnosu na dokazane reprezentacije Kanadu i Švedsku. Međutim, kada se zna da obično svetska prvenstva padaju u nevreme po najbolje reprezentacije, tačnije u vreme NHL plej-ofa, pa ne mogu da računaju na igrače koji konkurišu za visok plasman u najjačoj ligi, tada neočekivano loš plasman Čikago Blekhouksa diže šanse Amerikancima. Jer glavna vedeta ekipe koja je u ovoj deceniji tri puta osvajala Stenlijev trofej je jedan od najboljih hokejaša današnjice Patrik Kejn.

Da je u Dansku došao u odličnoj formi pokazao je i u prethodnih osam utakmica. Najbolji je poenter šampionata, a posebno je bio dobar u četvrtfinalu protiv Češke i u pobedi 3:2 nad Knedličkama postigao je dva gola, od čega i onaj pobedonosni. Letimičan pogled na sastav Švedske, aktuelnog šampiona pokazuje da Tri krune nemaju ni približno ime kakvo je Patrik Kejn (daleko od toga da ni ostali igrači SAD nisu respektabilni igrači). Stoga Ameri jesu favoriti za plasman u finale, a tamo bi trebalo da ih sačeka veliki rival, sa kojim su podelili megdan u poslednjem velikom finalu olimpijskom 2010. Kanada. Selekcija Javorovog lista uvek ima tim za poštovanje, ali situacija bi bila znatno drugačija da je najbolji igrač i kapiten tima Sidni Krozbi odlučio da se pojavi u Danskoj, posle rane eliminacije Pitsburga iz plej-ofa. Ipak, odlučio je da preskoči ovu akciju i to prirodno Amere i Kejne stavlja u ulogu u kojoj se nisu preterano nalazili poslednjih decenija, da budu prvi favorit čak i za zlato.

Sam Kejn trostruki NHL šampion, MVP plej-ofa 2013. bio je akter tog legendarnog finala 2010. i bio je asistent kod prvog gola svog tima. Junak meča bio je Krozbi koji je postigao pobedonosni gol za 3:2. Krozbija nema, ali je Kejn tu i to mnogo bolja verzija nego ona pre osam godina. Da li je došlo vreme da Ameri konačno osete zlato?

Polufinale SP:

SAD – Švedska
Kanada – Švajcarska