SP: Rusiji "rat svetova", Finskoj derbi Skandinavije

Vesti hokej 23. maj 201922:38 > 22:49
Martin Rose/Getty Images

Poznati su polufinalisti Svetskog prvenstva u Slovačkoj. Za titulu će se boriti reprezentacije Rusije, Finske, Kanade i Češke.

Veliki derbi, poznatiji i kao „rat svetova“ odigrale su Rusija i SAD. Zbornaja je u Slovačku došla kao najveći favorit, ali još jednom se pokazalo da sa Jenkijima nikada nije lako. Rusi su odigrali prvu trećinu iz snova. Već posle 67 sekundi poveli su golom Guseva, a u 16. minutu Sergačjov je povisio na 2:0. Ipak, jedini gol u drugom periodu postigli su Amerikanci preko Skjeija, tako da je vladala neizvesnost pred poslednjih 20 minuta. Kiril Kaprizov je posle 91 minuta vratio dva gola prednost, ali su Amerikanci četiri i po minuta kasnije odgovorili preko Hanifajna. Grigorenko je u 48. minutu povisio na 4:2, ali je završnica bila ipak neizvesna jer je Debrinket tri minuta pre kraja postigao za 4:3, što je na kraju bio i konačan rezultat.

Rusija će u polufinalu igrati protiv Finske, koja je u još jednom derbiju, ovog puta skandinavskom, savladala Švedsku, ali tek posle produžetka. Bilo je 4:4 u predviđenih 60 minuta, a Finci su do njega uspeli da dođu golom Antile minut i po pre kraja. Maltene na startu dodatnog vremena, posle samo 97 minuta Maninen je postigao gol za pobedu i veliko slavlje Suomija i eliminaciju branioca trona.

Kanada je takođe morala da igrala produžetak i to uz dosta sreće. Prvo je u poslednjem sekundu utakmice Severson postigao izjednačujući gol, da bi Stoun posle pet minuta proaužetka zatresao mrežu za konačnih 3:2. Rival Kanade u polufinalu biće Češka, tim koji je najubedljivije slavio, pošto je razbio Nemačku 5:1.