"Čudo" četiri decenije kasnije – najveći meč u istoriji

Vesti hokej 22. feb 20202:57 > 3:06
Carlo Allegri/Getty Images

Članovi legendarne hokejaške reprezentacije Sjedinjenih Država koji su pre tačno četiri decenije u Lejk Plesidu (Njujork), osvojili olimpijsko zlato okupili su se ovog vikenda u Las Vegasu.

Selekcija SAD je u nezaboravnom meču finalne runde 22. februara 1980. savladala Sovjetski Savez rezultatom 4:3, a epski duel kasnije je eksanizovan u filmu „Čudo na ledu“. I zaista je bilo čudo u tom trenutku… Dva dana kasnije Amerikanci su bili bolji i od Finske 4:2 i drugi put u istoriji postali su olimpijski prvaci.  

Kako bi obeležili četiri decenije od pobede tima sastavljenog od igrača sa univerziteta o kojoj se i danas priča, nekoliko članova tog tima doputovalo je u Las Vegasu na poziv NHL kluba iz tog grada Golden Najtsa.

Ponosan sam što sam deo tog tima i što smo uradili nešto što niko nije mislio da možemo,“ rekao je Nil Broten.

Mislim da smo u svako doba pešačili do klizališta i klizali šest ili sedam sati dnevno. Dugoročno se isplatilo. Osvojio smo zlatnu medalju. Još ne mogu da poverujem.“

Baz Šnajder je takođe naglasio da su njegovi saigrači i on „iznenađeni koliko dugo odjekuje njihov uspeh.

Inače, finalni duel između SAD i SSSR proglašen je za najveći trenutkom u istoriji sporta u izboru magazina Sports Ilustrejted.

Inspirišuća priča ekranizovana je u filmu „Čudo“ iz 2004. godine. Kurt Rasel je glumio trenera Herba Bruksa, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2003. godine.

Kao grupa postali smo sjajni prijatelji i to je imalo mnogo uticaja i na hokej i na sve dobro što smo imali 1980. godine,“ dodao je Džon Herington.

Kapiten Majk Eruzione je zahvalan Golden Najtsima što su odlučili da odaju priznanje ekipi koju je predvodio.

Iskreno smo uzbuđeni i počastvovani što su nas Vegas Golden Najtsi i Grad Las Vegas ugostili za ovaj važan jubilej. Retko smo dobijali priliku da se okupimo u punom sastavu i nikada nismo ispričali neke priče o „Čudu“. Ovo će biti noć za pamćenje za nas i obožavaoce „Čuda“, istakao je Eruzione.

Koliko Amerikancima znači uspeh iz 1980. potvrđuje i podatak da je na svečanosti u Las Vegasu učestvovao i predsednik države Donald Tramp.