Belorusiji i zvanično oduzeto hokejaško Svetsko prvenstvo

Podeli:
IIHF World Championship
Getty Images/Martin Rose

Belorusiji je oduzeto domaćinstvo Svetskog prvenstva u hokeju na ledu, samo nekoliko meseci pre njegovog početka. Razlog tome je bezbednost sportista zbog političkih nemira, ali i tamošnje situacije sa pandemijom KOVID-19, saopštio je u ponedeljak Međunarodni savez hokeja na ledu (IIHF).

Zanimljivo, ova odluka je došla nakon poziva beloruske opozicije da oduzme turnir Belorusiji zbog suzbijanja protesta nakon spornih izbora u avgustu prošle godine, ali i nemogućnosti ostvarenja rezervnog plana da Belorusija organizuje prvenstvo zajedno sa Letonijom.

Letonski premijer Krišjanis Karinš rekao je u ponedeljak da je sada teško zamisliti suorganizaciju takmičenja sa Belorusijom.

Inače, prve sumnje da će se SP ove godine održati po unapred određenom planu u Minsku, izrazio je predsednik IIHF Rene Fasel, nakon nedavne posete Belorusiji i prijema kod predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je takođe naišao na oštre kritike.

Fasel je posebno istakao zdravstveni aspekt, jer je rekao da Belorusija ima velike poteškoće u kontroli koronavirusa, a postoji i veliki politički pritisak zbog situacije u Belorusiji i samovolje tamošnjeg predsednika.

Sa druge strane, premijer Letonije nije ponudio preuzimanje kompletne organizacije pred praznim tribinama, jer bi to donelo veliko finansijsko opterećenje za njegovu zemlju, pošto neće biti prihoda ni od ulaznica, ni od turističkih aranžmana.

Prema izvorima iz IIHF, Letonija će ostati suorganizator SP, a Belorusiju će zameniti ili Slovačka, ili Danska.

Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu odigraće se od 21. maja do 6. juna 2021. godine.

Komentari

Vaš komentar