Obeležen 112. rođendan Olimpijskog komiteta Srbije

Podeli:
Božidar Maljković OKS
Foto OKS

U beogradskom hotelu "Moskva", gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, obeleženo je 112 godina olimpijskog pokreta u Srbiji.

Olimpijski komitet Srbije

Poštujući višegodišnju tradiciju, na spomen ploču ispred hotela Moskva u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković položio je lovorov venac i intonirana je himna Srbije. Predsednika Maljkovića pratili su i naši sportisti olimpijci, džudista Aleksandar Kukolj i veslači Martin Mačković i Miloš Vasić. Proslavi rođendana prisustvovao je ministar omladine i sporta, gospodin Vanja Udovičić.

Usled aktuelnih epidemioloških okolnosti i mera koje je Vlada Republike Srbije donela u cilju suzbijanja negativnih efekata od posledica infekcije virusom COVID-19, i ove godine manifestacija je obeležena, ali uz svedeniji i prilagođen program, koji se odvijao ispred hotela „Moskva“.

U svom obraćanju zvanicama, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da uzvišene ideje koje nosi olimpijski pokret od samog početka moraju ostati vodilja i u današnjim vremenima.

„Tradicija koju i ove godine, uprkos okolnostima za koje se iskreno nadamo da polako ostaju iza nas i da nam se nikada više neće ponoviti, nastavljamo da baštinimo predstavlja mnogo više od pukog obeležavanja datuma osnivanja Srpskog olimpijskog kluba. Ona označava našu opredeljenost da ostanemo svesni svojih korena, jer samo oni koji neguju svoje korene imaju mogućnost da se nadaju budućnosti i boljem sutra. U godini koja je iza nas ostavili smo najuspešniji nastup naše zemlje u istoriji na letnjim Olimpijskim igrama i to nam uliva veru da smo na pravom putu“, istakao je Božidar Maljković i dodao:

Božidar Maljković  OKS
Foto OKS

„Ali sport ne priznaje ono što je bilo juče, već samo ono što će biti sutra. Zato moramo da se suočimo i sa našom realnošću kada je stanje u zimskim sportovima u pitanju. Ne smemo i ne možemo zatvarati oči pred tom činjenicom, već naredni period moramo iskoristiti, da slično kao što smo to uradili u letnjim sportovima, pronađemo model koji će dovesti do toga da naredne Zimske olimpijske igre u Milanu i Kortini sačekamo u boljem raspoloženju i sa daleko većim, ali realnim sportskim očekivanjima“.

 Božidar Maljković Aleksandar Kukolj Martin Mačković Miloš Vasić Vanja Udovičić OKS
Foto OKS

Obeležavanje 112. rođendana završeno je tradicionalno sečenjem rođendanske torte. Slavljeničku tortu isekli su zajedno predsednik Božidar Maljković, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i prisutni sportisti – učesnici poslednje održanih Olimpijskih igara u Tokiju.

Temelji Olimpijskog pokreta

Na četvrtom spratu beogradskog hotela „Moskva“, u redakciji lista „Novo vreme“, 23. februara 1910. godine osamnaest oficira na čelu sa Svetomirom Đukićem, osnovali su Srpski olimpijski klub i postavili temelje Olimpijskog pokreta u Kraljevini Srbiji.

Božidar Maljković OKS
Foto OKS
Božidar Maljković OKS
Foto OKS

Komentari

Vaš komentar