Bašić: Nisam sumnjao u plasman na EP

Odbojka 15. maj. 202113:30
Podeli:
VEljko Bašić
CEV

Odbojkaši Crne Gore izborili su plasman na Evropsko prvenstvo, drugo u nizu. Izabranici Veljka Bašića, u pokazalo se meču odluke, pobedili su Azerbejdžan sa 3:1.

Do kraja turnira u Podgorici, ostala su još dve runde, slede dueli sa Gruzijom i Grčkom. Crna Gora je sigurno među pet najbolje plasiranih selekcija na drugom mestu, a u nastavku će se boriti sa selekcijom Grčke za prvo mesto u grupi.

Utakmica protiv Azerbejdžana je imala čudan tok. Crna Gora je igrala fenomenalno, lako dobila prva dva seta, a zatim saznala da su se ostali rezultati po grupama poklopili, te da pobeda od 3:0 ili 3:1 vodi na šampionat Evrope.

Umesto da zaigraju još agresivnije, izabranici Veljka Bašića su stali. Azerbejdžan je dobio treći set, ozbiljno je pretio u četvrtom, ali su Vojin Ćaćić u drugovi uspeli da iskoriste drugu meč loptu – 26:24. Naravno, usledio je veliko i opravdano slavlje.

Iskreno, nisam ni jednog trenutka sumnjao da ćemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Ključ uspeha je sjajna atmosfera i kontinuitet u radu. Podsećanja radi, projetak sa ciljem da stignemo do prvog velikog takmičenja u istoriji smo pokrenuli 2017. godine. Uspeli smo već jednom da stignemo do Evrpskog šampionata na kojem smo bili prijatno iznenađenje, na kojem smo stekli veliko iskustvo“, naglasio je Veljko Bašić pa nastavio:

Pomenuto iskustvo i kontinuitet u radu bili su presudni na putu ka novom šampionatu Evrope. Jeste bili dramatično i neizvesno u oba duela protiv Azerbejdžana, kao i u duelu sa Grčkom, ali ovo su kvalifikacije za veliko takmičenje, a sve države napreduju kada je odbojka u pitanju“.

Tokom utakmice sa Azerbejdžanom, u periodu kada odbojkašima Crne Gore nije išlo onako kao treba, Veljo Bašić je bio potpuno smiren na klupi. Tokom mini odmora, moglo se čuti kako savetuje svoje izabranike:

Samo mirno, sve je u našim rukama. Nepohodno je da vratimo energiju i borbenost u polju i sve će doći na svoje mesto“.

Tako je i bilo. Odbojkaši Crne Gore su u završnici četvrtog seta protiv Azerbejdžana, bukvalno leteli po terenu, borili su se kao lavovi za svaku loptu, pa su na kraju poleteli jedan drugom u zagrljaj, jer je učešće na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta obezbeđeno. Međutim, to ne znači da će duele protiv Gruzije i Grčke, Crna Gora odigrati bez motiva.

Utakmica koje slede su prilika da nastavimo pomenuti kontinuitet u radu, da napravimo korak napred. Od Gruzije smo objektivno bolji, pa očekujem da ozbiljnim pristupom i zalaganjem, stignemo do pobede, a duel protiv Grčke će biti poslastaca, jer će na talonu biti prvo mesto u grupi, kojem težimo i koje želimo“, naglasio je selektor Crne Gore, Veljko Bašić.

Komentari

Vaš komentar