Bez kvalifikacija za seniorska SP 2022.

Odbojka 2. dec. 202022:05
Podeli:
Odbojkašice Srbije
Getty Images/Takashi Aoyama

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) saopštila je da zbog pandemije koronavirusa ukida kvalifikacije za Svetska prvenstva 2022. godine.

Takođe, potvrđeno je da će u obe konkurencije učestvovati po 24 selekcije, te da su pored domaćina, Rusije u muškoj, te Poljske i Holandije u ženskoj, direktan plasman već izborili svetski šampioni, Poljaci, odnosno odbojkašice Srbije.

Plasman će, u obe konkurencije izboriti po 2 selekcije sa kontinentalnih šampionata 2021. koje se nisu plasirale do tog trenutka.

Ukoliko prva tri mesta na EP 2021. u konkurenciji odbojkašica zauzmu Srbija, Holandija i Poljska, mesto na SP 2022. će izboriti naredne dve selekcije po plasmanu. Ista situacija je u konkurenciji odbojkaša, ako su na prva dva mesta Rusija i Poljska.

povezane vesti

Plasman na XIX SP 2022. u konkurenciji odbojkašica će pored Srbije, Holandije, Poljske i 10 selekcija sa kontinentalnih prvenstava, izboriti i još 11 reprezentacija sa FIVB rang liste, po završetku reprezentativnih takmičenja u 2021. koje se nisu kvalifikovale na Svetsko prvenstvo.

Učešće na XX SP 2022. u konkurenciji odbojkaša će pored Rusije, Poljske i 10 selekcija sa kontinentalnih prvenstava izboriti i još 12 reprezentacija sa FIVB rang liste po završetku reprezentativnih takmičenja u 2021. koje se nisu kvalifikovale na Svetsko prvenstvo. U ovom trenutku odbojkaši Srbije su na 11. mestu.

FIVB je saopštio da će odbojkaši utakmice na SP igrati u 10 gradova: Moskvi, Sankt Peterburgu, Kalinjingradu, Krasnojarsku, Kazanju, Jekaterinburgu, Ufi, Novosibirsku, Kemerovu i Jaroslavlju.

Na jubilarnom, XX SP 2022. u konkurenciji odbojkaša 24 ekipe će biti podeljene u 6 grupa sa po 4 tima. Mečevi I faze će se igrati od 26. do 29. avgusta. Plasman u II fazu izboriće 16 ekipa, po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe i 4 najbolje trećeplasirane ekipe, koje će formirati 4 grupe sa po 4 tima, a mečeve će igrati od 2. do 4. septembra. Plasman u III fazu, koja uključuje i polufinalne i mečeve za plasman, izboriće 6 selekcija, pobednici 4 grupe i 2 najbolje drugoplasirane reprezentacije, koje će igrati od 7. do 11. septembra.

Komentari

Vaš komentar