Srbija počela odbranu trona: Belgija savladana na startu EP

Odbojka 2. sep 202122:30 > 22:354 komentara
Podeli:
CEV

Odbojkaši Srbije pobedom su počeli odbranu evropskog trona. Izabranici Slobodna Kovača u prvom kolu grupe A savladali su selekciju Belgije 3:1 (25:13, 25:18, 21:25, 25:20).

Fantastično su igrali srpski odbojkaši u prva dva seta. Funkcionisalo je sve – od prijema, napada, do bloka i servisa. Odlični su bili Kovačević i Ivović, igrao se Jovović u organizaciji napada, pogađao je Luburić, a sigurni su bili i Podraščanin i Lisinac.

U drugom periodu je došlo do pada. Uticali su na to i razigrani Belgijanci, koji su podigli nivo igre. Ipak, u četvrtom su aktuelni šampioni postavili stvari na svoje mesto. Uz novu energiju, koju je doneo Atanasijević, ‘plava četa’ je došla do pobede.

Najbolji u redovima evropskog šampiona bio je Uroš Kovačević sa 28 poena (20-30 u napadu, 3 bloka, 5 aseva), Marko Ivović je dodao 13, a Aleksandar Atanasijević je za set i po osvojio 11. Na drugoj strani Sem Dero je stao na 15 poena, Handrik Turlinks 10.

Srbija u narednom kolu igra protiv Ukrajine, u petak od 20.30. Belgiju čeka duel sa Portugalijom.

CEV

Odlično je Srbija počela meč. Odmah je blok postavio Podraščanin, a potom je as odservirao Ivović. Posle smeča Luburića semafor je pokazao 9:3, pa je selektor Belgije tražio tajm-aut. Nije bilo pomoći, pala su dva asa Kovačevića, a Srbija je povećala prednost na 13:3. Potrošio je tada i drugi tajmaut Fernando Munjos.

Nastavili su aktuelni šampioni sa odličnom igrom – stabilan prijem pružao je priliku Jovoviću da razigrava sve u napadu, dok su u bloku bili sigurni i Lisinac i Podraščanin. Smeč Luburića doneo je Srbiji prvi set.

Veća borba vodila se u narednom periodu, ali su Ivović i Kovačević držali srpski tim u prednosti. Belgijanci su igrali bolje nego u prvom setu, razgrao se Dero, pa je razlika pala na poen (12:11, 15:14). Ipak, uspeli su branioci titule da se odvoje na 21:17. Odlično su se branili u nekoliko navrata srpski odbojkaši, pa su uspevali da zadrže nalete rivale i dobiju drugi set.

CEV

Uz nekoliko greški Luburića i Kovačevića, Belgija je u trećem setu povela 9:5. Na 12:6, Kovač je poslao Atanasijevića na teren. Dobro je servirao srpski korektor, pa je smanjen zaostatak na 13:9.

Jurili su srpski odbojkaši rezultat u nastavku. Iako su posle serije poena Atanasijevića i blok Kovačevića prišli na 16:14, Belgijanci su u završnici imali 20:16. Zapretila je Srbija još jednom, as Atanasijevića, pa blok Jovovića doneli su 20:19. Ipak, nisu dali Belgijanci, odigrali su dobro u bloku i sigurno u napadu i osvojili su set.

Zaigrali su ponovo na svom nivou aktuelni šampioni u četvrtom periodu. Pogađao je Kovačević i ‘plava četa’ je povela 6:3. Raspoložen za igru bio je Atanasijević, poentirao je Ivović i prednost Kovačevog tima je porasla na 16:10.

Prišli su Belgijanci na 17:13, pa je srpski selektor tražio novi tajmaut. Vrlo brzo su aktuelni šampioni uspostavili kontrolu, pa su poveli 22:17. U završnici je priliku da debituje dobio Pavle Perić, koji je izašao na teren pri rezultatu 23:20. Pogrešio servis Dero, pa je Srbija došla do meč lopte. As je odservirao Kovačević za pobedu na startu prvenstva.

Komentari

Vaš komentar