Obezbeđena osmina finala: Srbija maksimalna i protiv Belgije

Odbojka 22. avg 202121:25 > 21:505 komentara
Podeli:
CEV

Odbojkašice Srbije zabeležile su treću maksimalnu pobedu na Evropskom prvenstvu. Dvostruke uzastopne šampionke su u trećem kolu savladale Belgiju 3:0 (25:21, 25:21, 25:21).

Znale su izabranice Zorana Terzića da ih ne očekuje lak zadatak protiv izuzetno upornih Belgijanki. Morale su da se pomuče za svaki poen, ali je očigledno bilo da je kvalitet na njihovoj strani.

Iako je ekipa Gerta van de Bruka odlično pokrivala polje, nije bilo odbrane od snažnih smečeva fantastične Tijane Bošković. Razigrali su se kasnije i srednji blokeri Mina Popović i Milena Rašić, pa su ‘plave dame’ došle do pobede.

Sa tri maksimalna trijumfa u grupi A, srpske odbojkašice već su obezbedile mesto u osmini finala.

Najbolja u srpskom timu bila je Tijana Bošković sa 27 poena, 12 je dodala Milena Rašić. Na drugoj strani Brit Herbots je upisala 20, a Selin van Žestel 10.

Srbija će u narednom kolu igrati protiv Azerbejdžana u utorak od 20 časova. Belgiju već u ponedeljak od 17 časova čeka meč protiv Rusije.

Dug prvi poen najavio je veliku borbu u nastavku. Fantstično su Belgijanke branile polje, pa su i povele 3:1. Ipak, nije bilo odbrane od snažnih udaraca Tijane Bošković. Posle poena Bianke Buše su ‘plave dame’ konačno došle i do prednosti (6:5). Sa nekoliko grešaka iz servisa, Belgijanke su pomogle aktuelnim šampionkama da steknu veću prednost (12:8). Nezaustavljiva je bila Tijana, pa je semafor pokazao i 16:12.

Dugo su trajali poeni u nastavku, nisu izabranice Van de Bruka dozvoljavala da lopta padne. Iako uporne u odbrani, Belgijanke su više grešile, pa nisu mogle da se približe. Sporni poen za 22:19 probudio je publiku u dvorani, a ‘plave dame’ brzo su došle i do set lopte. Realizovala ju je Tijana, osvojivši 12. svoj poen.

Uporne su bile Belgijanke, pa je početak drugog seta doneo ujednačen rezultat. Ipak, ponovo su grešile kada se lomio rezultat, a poen Milene Rašić doneo je srpskom timu prednost od 12:9. U tom trenutku je prvi tajmaut tražio belgijski selektor. Ipak, nije to donelo nikakvu promenu. Usledila je nova serija poena Tijane Bošković za 19:16, a onda i njen dobar servis, posle kojeg je Maja Ognjenović samo spustila loptu u polje rivalki.

CEV

U završnici su kuvanja protivnica pravile probleme Srpkinjama, pao je i jedan as, pa su Belgijanke prišle na 22:21. Napravio je Terzić tada izmenu, u igru je ušla Katarina Lazović. Usledila je servis greška Belgijanki, a novi poen Boškovićeve doneo je Srbiji prvu set loptu. Realizovala ju je Lazovićeva blokom.

Razigrala je Maja Ognjenović početkom trećeg seta svoje srednjake – Milenu Rašić i Minu Popović, pa je na 6:3 selektor Belgije već tražio tajm aut. Međutim, nije se menjao odnos snaga na terenu. Uprkos upornosti Belgijanki, srpski tim je čuvao prednost, a posle kuvanja Maje Ognjenović bilo je 14:9.

Kontrolisale su ‘plave dame’ situaciju na terenu, pokazala je i Bianka Buša šta ume u napadu. Radio je i blok, pa je u završnici bilo 22:17. Odupirale su se Belgijanke, ali nije bilo rešenja za Tijanu. Poenom Boškovićeve završen je meč.

Komentari

Vaš komentar