Argentini drama protiv šampiona sveta, Poljaci drhte

Vesti odbojka 21. sep. 201822:35 > 22:40
Podeli:
FIVB

U Varni je odigrana druga utakmica grupe H druge runde SP. Selekcija Argentine slavila je u veoma uzbudljivom meču protiv Poljske sa 3:2.

Favorizovana Poljska je odlično otvorila utakmicu protiv Argentine i bez većih problema dobila prvi set 25:16.

Nakon toga Južnoamerikanci su zaigrali mnogo bolje na čelu Kristijanom Poglaheljom i Lisandrom Zanotijem.
Napravili su preokret i poveli sa 2:1.

Činilo se da će Argentinci dobiti meč sa 3:1 jer su u četvrtom setu vodili sa 20:17. Međutim, aktuelni svetski prvak je zahvaljujući odličnim servisima i sjajanim blokovima uspeo da napravi preokret i izjednači u setovima (25:23).

Peti set je bio najuzbudljiviji, igralo se poen za poen, a vrhunac je bio na samom kraju kada je sudija Portiz doneo dve problematične odluke.

Kod dve video provere najpre je sudio „mrtvu loptu“ tj ponovljeni poen, a u drugoj je dodelio poen poljacima što je razbesnelo stručni štab Argentine a naročito selektora Hulija Velaska. Činilo se da je Argentina potpuno pala, a Poljaci su imali tri meč lopte.

Ipak, Gaučosi su se ponovo podigli i zahvaljujući dobrim servisima Pabla Krera još jednom došli do preokreta, trijumfa od 16:14 i konačne pobede 3:2.

Ovu veliku i neočekivanu pobedu selektor Velasko je proslavio nerprimerenim gestikulacijama po samom završetku utakmice.

Artur Šalpuk je imao najviše poena na utakmici, čak 16. U argentinskom timu Kristijan Poglahelj je osvojio 15 poena.

Ovo je prvi poraz Poljske na Svetskom prvenstvu koja ostaje na prvom mestu na tabeli sa dva boda ispred selekcije Srbije.

Treći su Francuzi, a Argentinci na četvrtom mestu.

Grupa E
Italija 18, Rusija 13, Holandija 11, Finska 6.

Grupa F
Brazil 14, Slovenija 12, Belgija 10, Auistralija 7

Grupa G
SAD 16, Bugarska 12, Iran 11, Kanada 9

Grupa H
Poljska 16, Srbija 14, Francuska 12, Argentina 8.