Crnogorke pred Ukrajinu: Na muci se poznaju junaci

Vesti odbojka 26. dec. 201812:33 > 12:40
Podeli:
oscg

Bliži se Nova godina, ali kada su crnogorski odbojkaši i odbojkašice u pitanju, dilema nije gde otići na proslavu, nego kako izboriti plasman na šampionat Evrope, na prvo veliko takmičenje u istoriji države.

Odbojkaši 5. januara u Nitri igraju protiv Slovačke, a četiri dana kasnije u Budvi čekaju Moldaviju. Jedna pobeda deli izabranike Veljka Bašića od nove stranice u odbojkaškoj istoriji Crne Gore.

Devojke su u mnogo težoj situaciji. Duel sa Ukrajinom u kvalikacijama za Evropsko prvenstvo 2019. godine na programu je 5. januara u Zaporožju, dok će se sa Grčkom sastati četiri dana kasnije u Budvi.

Za razliku od odbojkaša koje jedna pobeda deli od smotre najboljih selekcija Starog kontinenta i koji imaju pravo na popravni i u slučaju neuspeha protiv Slovaka, odbojkašice nemaju pravo na kiks, moraju da pobede Ukrajinu u meču koji nosi prefiks biti ili ne biti. Problem je u tome što je Ukrajina objektivno bolja od Crne Gore, koja će uz to igrati oslabljena u Zaporožju. U timu neće biti sjajne Ksenije Ivanović.

“Nismo favoriti u tim duelima koji slede, naprotiv. Ali, daćemo sve od sebe da se spremimo što bolje i odigramo najbolje što možemo. Imamo pehova sa povredama. Nećemo moći da računamo na Kseniju Ivanović i Mariju Milović. Njihovo odsustvo je šansa za neke druge igračice da probaju da se nametnu”, rekao je selektor Nikola Masoničić na konferenciji za novinare.

Masončić je naglasio da će reprezentacija, koja će se u utorak okupila u Budvi gde će igrati meč protiv Grče 9. junara, trenirati u tom gradu sve do 3. jnauara kada je planiran put u Ukrajinu, gde će odbojkašice Crne Gore pokušati da naprave veliko iznenađenje i stignu do istorijskog uspeha kada je crnogorska ženska odbojka u pitanju.

Na pres konferenciji sa selektorom Masončićem je bila i Danijela Džaković, koja je naglasila da je svesna da nju i saigračice očekuje težak posao, ali je isto tako naglasila da se na muci poznaju junaci.

“Mnogo će nam nedostajati Ksenija Ivanović i Marija MIlović. Ne treba i ne smemo da gubimo nadu. U poslednja dva meča svaka od nas pružiće maksimum na parketu. U sportu se sve može kada se hoće, a mi moramo da pokažemo da smo najjače kada je najteže” rekla je Danijela Džaković.

Zajedno sa selektorom Nikolom Masoničić i njegovim stručnim štabom u Budvi se za meč odluke protiv Ukrajine pripremaju:

Tehničari: Marija Šušić (Tent, Srbija) i Tijana Tvrdišić (Galeb). Primači servisa: Tatjana Bokan (Bekeščaba, Mađarska), Danijela Džaković (Formis, Slovenija), Katarina Budrak (Miluz, Francuska), Milena Burzanović (Luka Bar), Katarina Ćaćić (Galeb). Srednji blokeri: Ana Otašević (Stinca, Rumunija), Saška Đurović (Tent, Srbija), Mina Dragović (Partizan, Srbija) i Teodora Rakočević (Morača). Korektori: Nikoleta Perović (Bekeščaba, Mađarska) i Dijana Vuković (Luka Bar). Libero: Melisa Cenović (Luka Bar) i Anja Pejović (Vizura, Srbija).

Uoči poslednja dva kola, Grčka je već obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo, Norveška nema nikakve šanse da stigne do smotre najboljih selekcija Starog kontinenta, a jedina dileme je ko će praviti društvo Grčkoj, Crna Gora ili Ukrajina. Odluka će pasti u Zaporožju 5. januara.