Bašić za SK: Zlata vredna provera za EP

Podeli:
oscg

Odbojkaši Crne Gore koji su plasmanom na Evropsko prvenstvo ispisali novu stranicu u istoriji, kao prva selekcija koja je stigla do velikog takmičenja, osvojili su zlatnu medalju na Igrama malih zemalja.

Izabranici Veljka Bašića na putu ka tronu pobedili su Island sa 3:1, Luksemburg sa 3:0, Kipar sa 3:1, San Marino sa 3:0 i Monako sa 3:0. Na Igrama je učestvovala dosta selekcija koje su bile i u kvalifikacijama za Evropski šampionat, pa se provera može oceniti kao izuzetno uspešnom.

Upravo tako. Mnogo su nam značile Igre malih zemalja u sklopu priprema za Evropski šampionat. Priliku su dobili mladi igrači, napravili smo još jedan test mogućnosti, kako bi videli na koga i u kolikoj meri možemo da računamo na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Ponavljali smo akcije koje će biti naše oružje na šampionatu Evrope, kako bi one postale rutina. Stigli do zlatne medalje, a sve to odradili iz punog treninga koji nam je bio čak i važniji od utakmica. Sve u svemu, veoma sam zadovoljan ostvarenim”, naglasio je za Sport Klub selektor Crne Gore Veljko Bašić i nastavio:

Plasmanom na Evropsko prvenstvo smo ostvarili istorijski uspeh, ali na prvo veliko takmičenje ne idemo sa ciljem da učestvujemo. Nismo opterećeni rezultatom, ali jesmo onim što želimo da prikažemo u duelima sa najboljim timova Evrope. Ono što ćemo nastojati da uradimo tokom pripreme je da dostignemo nivo forme i nivo igre, da na svakom meču možemo da pružimo sve od sebe. Da posle utakmice možemo da se pogledamo u oči i kažemo, ovo je bio naš maksimum, bolje od ovoga nismo mogli. Za koje domete će to biti dovoljno? Teško je proceniti u ovom trenutku”.

Crna Gora će na Evropskom šampionatu igrati u grupi protiv Holandije, Estonije, Ukrajine, Poljske i Češke. Šampionat Evrope počinje 12. septembra, pripreme Crne Gore 29. jula, a prvi meč na velikom takmičenju izabranici Veljka Bašića odigraće 13. septembra protiv Holandije.

Već sam rekao da je cilj da na svakom meču pružimo maksimum i da posle svake utakmice možemo da kažemo, bolje od ovoga nismo mogli. Igre malih zemalja su bile sjajna provera, a sada sa mnogo motiva očekujemo početak priprema. Okupljanje je zakazano za 29. jul, imaćemo dobre uslove za rad, već svo dogovorili zajedničke treninge i utakmice sa selekcijom Irana koju vodi Igor Kolaković, imaćemo i kontrolne mečeve sa Grčkom. Bitno je da nas povrede mimoiđu i da spremni odemo na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. San je postao java, ali naš cilj je da nastavimo dalje, da napredujemo iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu”, naglasio je Bašić.