Poljska se provukla i ostala u igri za Olimpijske igre

Vesti odbojka 3. avg. 201923:55 > 0:08
Podeli:
fivb.org

Umalo veliko iznenađenje na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Vroclavu, gde je Poljska gubila 2:1 od Tajlanda, ali je na kraju ipak došla do pobede i sa Srbijom će odlučiti o putniku za Tokio.

Kao što se očekivalo i pre početka kvalifikacionih turnira Poljska i Srbija dolaze do obe pobede u prva dva kola i u direktnom duelu odlučuju o učesniku Olimpijskih igara. Dok je Srbija kao aktuelni evropski i svetski šampion i olimpijski vicešampion potvrdila klasu sa dve maksimalne pobede, Poljska se posle 3:0 sa Portorikom propisno namučila sa Tajlandom. Prvi set je dobila 25:23, ali naredna dva dobijaju Tajlanđanke 25:22 i 28:26. U četvrtom setu se vodila velika borba, a da je Tajland to dobio Srbiji bi samo set bio dovoljan protiv Poljske za odlazak na OI. Međutim, domaćin turnira dolazi do osvajanja četvrtog seta 25:23, a u petom dobija 15:11 za trijumf i priliku da ipak pobedom nad velikim rivalom ode u Tokio.

Jedan putnik u zemlju izlazećeg sunca je već poznat. Posle sjajne utakmice i pet setova Brazil je savladao kod kuće Dominikansku Republiku. Prva dva seta dobio je Selesao 25:22 i 25:19, ali u naredna dva uzvratila je Dominikana 25:23 i 25:18. Ipak, u petom setu Brazilke na nivou, slavile su 15:10 i našle se na olimpijskom turniru. U okviru istog turnira treće mesto osvojio je Azerbejdžan pobedom nad Kamerunom 3:0.

U Italiji za plasman na OI igraće Italija i Holandija, koje imaju po dve pobede. Azurine su bile bolje od Belgijanki 3:0, a Holanđanke od Kenije istim rezultatom. Ista situacija je i na turniru u Kini, gde su domaća reprezentacija protiv Nemačke 3:1 i Turska protiv Češke istim rezultatom došle do drugih pobeda i najavili okršaj vredan olimpijske vize. Kao i u Rusiji, gde i Zbornaja i Južna Koreja imaju po dva trijumfa, posle pobeda nad Kanadom 3:0 i Meksikom 3:0 i predstoji im okršaj za prvo mesto.