Grbić: Red je da šampion prvaka Evrope igra u LŠ

Podeli:
CEV

Nikola Grbić je posle četiri godine trenerskog staža u „svojoj” Italiji, ovog leta napustio čizmu i preuzeo kormilo ZAKSE iz Keđeržina, šampiona Poljske.

Iako je došao u nepoznato, a posle teškog perioda na klupi selekcije Srbije, jedan od najboljih odbojkaša sveta sjajno je započeo novu misiju.

Sa devet pobeda u deset mečeva, ZAKSA već ima jedan trofej, namenjen pobedniku Superkupa Poljske, a u popularnoj Plus ligi šampion je na liderskoj poziciji.

„U Poljskoj je liga zaista dobra, ima puno ujednačenih ekipa i takvi su rezultati. Imali smo dosta problema sa bolesnim i lakše povređenim igračima, ali se situacija popravlja pred velike izazove koji nas čekaju. Kreće „ludilo”, putovanja i gust raspored, ali tako je za sve pred pauzu u decembru kada se budu okupljale reprezentacije. Sledi nam meč protiv Vojvodine, za vikend smo u Gdanjsku, a te iste večeri idemo za Belgiju gde nas čeka meč već u utorak, tako da će trebati dosta snage da se ispoštuju sva takmičenja”, rekao je Nikola Grbić, trener poljskog šampiona.

Povezano

Pratio je Grbić igre Vojvodine NS seme kroz kvalifikacije i ističe da je plasman u Ligu šampiona velika stvar.

„To je odličan rezultat, za Vojvodinu naravno, ali i za srpsku odbojku. Pokušavala je Voša, u dva navrata nažalost nije uspela, ali vreme je da se oproba u eliti i mislim da je velika stvar što će se pokazati široj javnosti i prezentovati našu odbojku. Ipak je Srbija prvak Evrope i red je da njen šampion igra s najboljima”, priča Grbić.

Prokomentarisao je Grbić i snagu E grupe, u kojoj je njegov tim proglašen za favorita.

„Grupa je dobra iako možda nije najkvalitetnija. Zaksa je proglašena za favorita, to je na na papiru, ali papir ne igra. Treba izaći na teren i dokazati da si najbolji. Zbog tempa koji nas očekuje, biće teško za sve, dovoljan je jedan slabiji dan i da se izgube dragoceni bodovi koji mogu puno da znače za narednu fazu. Zato nema laganih protivnika, unapred dobijenih mečeva i maksimalno smo spremni. Protiv favorita svi žele da se pokažu, posebno ekipe koje dođu rasterećen pa treba biti obazriv. Danas igramo s Vojvodinom, mislim da imamo veće šanse da pobedimo, ali to moramo da pokažemo”, rekao je Grbić.

Za vreme Lige nacija, kada je bio selektor Srbije, imao je priliku da vidi na delu igrače Vojvodine, Vuka Todorovića, Stevana Simića, Pavla Perića i Nemanju Mašulovića.

„Znam dobro igrače Vojvodine, imaju sve, od mladih i perspektivnih do iskusnih. Nikić je iskusan, koji zna šta znači igranje velikih takmičenja, Perić je mlada nada i budući reprezentativni kalibar, srednjaci Simić i Mašulović takođe, kao i dizač Todorović kojeg dobro znam. Sigurno neće biti lako, možda jesmo favoriti, ali ne priznajem to dok se ne pokažemo na terenu”, zaključio je Grbić.