Odbojkaška 2021: Liga nacija, Olimpijske igre, EURO…

Podeli:
FOTO: CEV

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) odobrila je promenu kalendara takmičenja za 2021. godinu posle odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju i otkazivanja Lige nacija.

Zbog pandemije koronavirusa ovog leta neće biti reprezentativnih odbojkaških takmičenja, a mnoge nacionalne lige su prekinute ili okončane.

FIVB je saopštio da odobrava odigravanje mečeva od 1. juna, koji podrazumevaju kompletiranje ove sezone ili početak naredne, uz maksimalno poštovanje svih zdravstveniih i bezbednosnih mera propisanih od strane nacionalih ili lokalnih vlasti. 

Kako se navodi u saopštenju, nacionalne lige mogu početi ranije nego obično, a takmičenja bi trebalo da budu završena najkasnije 18. aprila 2021.

Takođe, finala kontinentalnih klupskih takmičenja moraju da budu odigrana najkasnije do 2. maja 2021.

Liga nacija će početi 7. ili 11. maja naredne godine, a završiće se 27. juna, gotovo mesec dana pre početka Olimpijskih igara u Tokiju. Raspored je napravljen tako da omogućava igračima više vremena za pripreme za olimpijski turnir u Japanu. FIVB će se posebno dogovarati sa Italijom i Kinom o organizaciji Finalnih turnira Lige nacija 2021.

Kontinentalna prvenstva će se odigrati u periodu od 19. avgusta do 19. septembra. Podsećamo, Srbija je jedan od domaćina šampionata Evrope za odbojkašice.