CEV: Promenjen sistem i odložene kvalifikacije za EP

Vesti odbojka 30. jun. 202010:10 > 10:13
Podeli:
FOTO: OSCG

Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) donela je odluku o izmeni termina i sistema kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine za odbojkaše i odbojkašice.

Nakon intenzivnih video konferencija sa svim učesnicima, CEV je na osnovu situacije sa pandemijom KOVID-19 u svim zemljama, doneo odluku da se kvalifikacije odigraju u dva turnira (ranije je bio planiran sistem takmičenja domaćin/gost) u januaru 2021. godine.

Jedini izuzetak je D grupa kod odbojkaša, koja će oba turnira odigrati na Kipru od 30. avgusta do 6. septembra ove godine, odnosno D grupa kod odbojkašica, gde će se prvi turnir odigrati u Letoniji od 26. do 28. avgusta, a drugi u Bosni i Hercegovini od 4. do 6. septembra. Pored Letonije i BiH, u borbi za plasman na EP su još favoriti Češka i Slovenija.

Odbojkaški savez Crne Gore, nakon održanih sastanaka sa predstavnicima zemalja učesnica grupe i CEV-om, dobio je organizaciju dva kvalifikaciona turnira.

Odbojkaši Crne Gore biće domaćini drugog turnira, od 14. do 17. januara, dok će se prvi igrati u Gruziji, od 7. do 10. januara. Protivnici Crnoj Gori, osim Gruzije, biće selekcije Grčke i Azerbejdžana.

Odbojkaši Hrvatske igraće u A grupi, protiv Holandije i Švedske. Prvi turnir, od 7. do 10. januara odigraće se u Hrvatskoj, a drugi je na programu u Holandiji.

Selekcije Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije učesnici su C grupe, u kojoj su još Danska i Turska. Prvi turnir kvalifikacija igraće se od 7. do 10. januara u Danskoj, a drugi od 14. do 17. januara u Severnoj Makedoniji.

Plasman na šampionat Evrope već su obezbedile finalisti poslednjeg EP, Srbija i Slovenija, a iz kvalifikacija na završni turnir proći će sedam prvoplasiranih selekcija i pet najboljih drugoplasiranih.

Evropsko prvenstvo za odbojkaše odigraće se 2021. godine u Poljskoj, Češkoj, Estoniji i Finskoj.

Odbojkašice Crne Gore biće domaćini prvog turnira, od 7. do 10. januara, dok će se drugi turnir odigrati u Slovačkoj, od 14. do 17. januara. Rivali Crnoj Gori osim Slovačke, biće selekcije Finske i selekcija OS Kosova. Plasman na šampionat Evrope obezbediće prve dve selekcije iz grupe.

Evropsko prvenstvo za odbojkašice igraće se naredne godine u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji.

Kako je saopšteno, CEV će nastaviti da prati situaciju sa pandemijom KOVID-19 i shodno tome, u slučaju potrebe, doneće nove odluke.