EP (Q): Grčka dobila triler protiv Crne Gore

Podeli:
Odbojkaška reprezentacija Crne Gore
Foto: OSCG

Odbojkaši Crne Gore poraženi su u drugom kolu na kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo u Tbilisiju sa 3:2 (17:25, 25:20, 25:19, 23:25, 16:14). Grčka je osvojila dva, a Crna Gora jedan bod.

Raspoloženi za igru u napadu u sastavu Crne Gore, bili su Aleksandar Minić sa 22, Vojin Ćaćić sa 18, Ivan Zvicer sa 12 i Ivan Ječmenica sa osam osvojenih poena. Prevagu na tasu Grčke, doneli su Atanasios Protopsaltis sa 23, Rafail Kumentakis sa 20 i Nikos Zupani sa 12 osvojenih poena.

Izabranici Veljka Bašića su prvi set odigrali gotovo bez greške. Razornim servisima su pomerali odbranu Grčke, blok je bio granitan, a igra u polju na vrhunskom niovu. Poeni su bili sjajno raspoređeni. Aleksandar Minić je osvojio pet, Ivan Zvicer i Vojin Ćaćić po četiri, a Blažo Milić tri poena. Crna Gora je prilično lako dobila ovaj period igre sa 25:17.

Naravno, bilo je jasno da se izuzetno kvalitetna selekcija Grčke neće predati, nakon gubitka prvog seta. Usledio je pravi rovovski rat u rugom setu. Igralo se po principu poen za poen, sve do završnice ovog perioda igre, kada je Grčka pobegla na 23:20. Nedugo zatim, usledile su još dve greške Crne Gore, pa je utakmica krenula iz početka – 25:20.

Crna Gora je tokom treće seta vodila sa 12:9 i 13:10, ali je Grčka uspela da napravi veliki preokret – 21:15. Veljko Bašić, selektor Crne Gore, nastojao je izmenama i tajm-autima da zustavi nalet rivala, ali je Grčka igrala na vrhunskom nivou u svim segmentima. Na kraju ovog perioda, na smaforu je pisalo 25:19.

U tom trenutku, Grčka je imala siguran bod u rukama, a jedan set je delio od osvajanja sva tri. Odbojkašima Crne Gore je sledila velika borba u nastojanju da ne ostanu „kratkih rukava“ u velikom derbiju grupe.

Crna je pobegla na 16:13, ali je za tili čas na semaforu pisalo 16:16. Usledio je rat nerava, igralo se poen za poen. U samoj završnci, više koncentracije i snage imali su izabranici Veljka Bašića koji su iskoristili prvu set loptu – 25:23.

Obe ekipe su imale po bod u rukama, a dilema je bila – koja selekcija će uspeti da stigne do pobede i značajnog koraka ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Usledila je velika borba u odlučujućem petom setu. Crna Gora je vodila sa 9:7, 10:8, 11:9, ali se Grčka nije predavala, pa je stigla do vođstva od 12:11. Bilo je jasno da sledi triler završnica. Crna Gora je preko Vojina Ćaćića stigla do prve meč lopte, nije je iskoristila, usledila je serija Grka od 3:0, za konačnih 16:14.

U poslednjem kolu na turniru u Tbilisiju, Grčka igra protiv Azerbejdžana, a Crna Gora protiv Gruzije. Grčka trenutno ima pet, Crna Gora četiri, Azerbejdžan i Gruzija su bez bodova, ali će kasnije odigrati međusobni duel.

Podsećanja radi, naredni kvalifikacioni turnir se igra u Podgorici, pa će Crna Gora u slučaju pobede nad Guzijom, imati lepu priliku da se revanšira Grcima i obezbedi plasman na šampionat Evrope.

Komentari

Vaš komentar