Odbojkaši su primer: Rad, trud i odricanja se isplate

Vesti odbojka 17. maj. 202116:232 komentara
Podeli:
VEljko Bašić
CEV

Veljko Bašić, selektor odbojkaša Crne Gore, preuzeo je državni tim 2017. godine, sa ciljem da se u bliskoj budućnost stigne do prvog velikog takmičenja u istoriji.

Bliska budućnost je postala vrlo brzo sadašnjost. Crna Gora je 2019. godine izborila plasman na šampionat Evrope, zatim je prigrabila epitet najprijatnijeg iznenađenje, jer je samo malo sreće nedostajalo da Crna  Gora stigne do druge faze takmičenja.

U kvalifikacijama koje su ostale iza nas, izabranici Veljka Bašića su imali dodatni problem, jer su se pored rivala, borili i sa pritiskom, koji je se sobom nosio imperativ i cilj koji su momci nametnuli sami sebi. Naime, pre početka borbi za mesto na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta su naglasili da bi sve osim ponovnog plasmana na šampionat Evrope bio neuspeh.

Stigli su do cilja, imali su problema sa povredama, ekipa je podmlađena, ali su i pored toga, izabranici Veljka Bašića u konkurenciji sa Grčkom, Azerbejdžanom i Gruzijom, osvojili prvo mesto u grupi, pa sada čekaju žreb, koji je na programu 27. maja.

Sve što smo planirali da uradimo tokom kvalifikacija smo uspeli da uradimo i ostvarimo. Izborili smo plasman na Evropsko prvenstvo, ponovo smo na velikom takmičenju, a prikazano protiv Grčke u poslednjem kolu je igra kojoj težimo. Pored toga, mnogo mladih momaka je priključeno državnom timu, pokazali su da su kadri za velika dela, pa sa nestrpljenjem čekamo ponovno učešće na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Nemamo posebnih želja uoči žreba, nismo u poziciji da biramo rivale, ali jesmo da se borimo protiv svakoga, sa ciljem da pružimo maksimum i stignemo do pobede“, naglasio je selektor Crne Gore, Veljko Bašić.

Kapitan i najbolji igrač Crne Gore, Vojin Ćaćić, odigrao je u skladu sa očekivanjima, kapitenski. Psihološki je bodrio ekipu kada nije išlo, preuzimao je odgovornost kada je bilo najteže.

Veliki je uspeh ostvaren. Izuzetno sam ponosan na kompletnu ekipu, jer smo za razliku od prethodnih kvalifikacija kada smo napravili podvig i istorijski uspeh plasmanom na prvo veliko takmičenje u istoriji, ovoga puta pored rivala, morali da se borimo i sa pritiskom, jer smo sami sebi nametnuli imperativ plasmana na šampionat Evrope“, naglasio je Ćaćić, pa nastavio:

Na prošlom Evropskom prvenstvu smo bili prijatno iznenađenje. Nedostajalo nam je malo sreće da stignemo do druge faze takmičenja. Sada se okrećemo novim izazovima, a razloga za optimizam ima dosta, jer je državni tim osvežen sa nekoliko izuzetno mladih, perspektivnih, vaspitanih i za veliki rad spremnih momaka. Na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, borićemo se da stignemo do druge faze takmičenja, a imaćemo ekipu, koja će biti spoj mladosti i iskustva“.

Jedan od momaka koji je dobio priliku da pokaže koliko ume i zna, nakon povrede Marka Bojića na turniru u Tbilisiju, bio je Ivan Zvicer, koji je pokazao da poseduje veliki potencijal i kvalitet, te da je kadar za velika dela u periodu koji sledi.

Veliko iskustvo i sjajan osećaj. Trudio sam se i nadam se uspeo da opravdam očekivanja stručnog štaba i ljubitelja odbojke u Crnoj Gori na startu reprezentativne karijere. Imamo odličnu ekipu, imamo pravu porodičnu atmosferu i pozitivnu energiju, imamo mnogo razloga da verujemo da ćemo u periodu koji sledi, biti još bolji. Ono što je već sada evidetno, reprezentacija Crne Gore napreduje iz dana u dan“, poručio je Ivan Zvicer.

Evropsko prvenstvo u odbojci, zajedno će organizovati Poljska, Češka, Estonija i Finska, a žreb će biti obavljen 27. maja.

Komentari

Vaš komentar