OI Tokio: Još jedna smena, nazvao umetnicu „Olympig“

Ostali sportovi 18. mar. 202112:391 komentar
Podeli:
Hiroshi Sasaki
REUTERS/Toru Hanai

Kreativni direktor Olimpijskih igara u Tokiju Hiroši Sasaki podneo je ostavku posle kritika koje su usledile na jedan komentar koji je izneo. On je uputio neprimerene reči popularnoj japanskoj javnoj ličnosti Naomi Vatanabe u jednom grupnom četu, a posle velikog medijskog pritiska napustio je svoju poziciju.

Ovo je nova u nizu kontroverzi zbog neosetljivih kometara koje su zvaničnici Igara dali u vezi sa ženama – u februaru je predsednik Organizacionog odbora OI Joširo Mori podneo ostavku zbog svojih neprimerenih reči.

Olimpijske igre:

Sasaki je u grupnom četu opisao Vatanabe kao „Olympig“, što je kombinacija engleskih reči „olympic“ (olimpijski) i „pig“ (svinja).

Bio je to veoma neprikladan izraz“, izjavio je Hiroši Sasaki.

Naomi Vatanabe (33) je komičarka, glumica i modna kreatorka, a u Japanu se proslavila komičnim imitacijama američke pevačice Bijonse, pa je nazvana „Japanska Bijonse“. Komentarišući Sasakijeve reči istakla je da je „iznenađena“.

Igre će se održati od 23. jula do osmog avgusta, a Paraolimpijske igre počinju 24. avgusta i trajaće do petog septembra.

Komentari

Vaš komentar