Badminton: Dobre pozicije srpskih igrača na rang listama

Badminton Srbija
Badminton Srbija

Na rang listama Svetske badminton federacije (BWF) i Evropske badminton konfederacije (BEC) naši juniori zauzimaju visoke pozicije.

Među najboljih deset na Svetskoj juniorskoj rang listi (BWF Junior Rankings) nalaze se dvojica naših reprezentativaca. Mihajlo Tomić (2003. godište) je šesti u konkurenciji mešovitih parova, a sedmi u konkurenciji muških parova u kojoj je Sergej Lukić (2003. godište) na devetoj poziciji. Lukić je na Svetskoj juniorskoj rang listi 15. u konkureniciji muških singlova, dok je na samo poziciji niže, 16, Sara Lončar (2003. godište) na rang listi mešovitih parova. Kada je u pitanju konkurencija ženskih singlova Lončareva je trenutno 25. juniorka sveta.

Na ’’evropskoj sceni’’ najbolje se kotira Anđela Vitman (2005. godište) koja zauzima prvo mesto u konkurenciji mešovitih parova na Evropskoj rang listi za igrače do 17 godina (BEC U17 European Ranking) dok se u konkurenciji ženskih parova nalazi na visokom četvrtom mestu.

Reprezentativci Srbije u kontinuitetu postižu vrhunske međunarodne rezutate u juniorskim kategorijama. 2019. godine Srbija je postala evropski vicešampion u uzrasnoj kategoriji do 17 godina dok su 2020. godine Marija Sudimac, u ženskom singlu, Mihajlo Tomić i Sergej Lukić, u muškim parovima, osvojili bronzana odličja na Evropskom prvenstvu za juniore.

Srpski tim Evropsko Prvenstvo badminton
Badminton savez Srbije

U protekle dve godine reprezentativci Srbije, u seniorskoj, juniorskim i mlađim uzrasnim kategorijama, osvojili su više od 120 medalja na kontinentalnim šampionatima, zvaničnim svetskim, evropskim i ostalim međunarodnim turnirima.

Kontinuiranu podršku radu Badminton saveza Srbije pruža Ministarstvo omladine i sporta. Takođe, podršku pripremama i učešćima na međunarodnim takmičenjima najboljih mladih srpskih takmičarima pruža i Olimpijski komitet Srbije, u čijem Razvojnom programu u 2021. godini učestvuju Marija Sudimac, Mihajlo Tomić i Sergej Lukić.

Komentari

Vaš komentar