Badminton: Svetska seniorska bronza za Vitmanovu i Tomića

Ostali sportovi - Ostalo 20. dec 202113:211 komentar
Podeli:
Mihajlo Tomić, Anđela Vitman
Badminton savez Srbije

Sjajnim rezultatom na svetskom turniru u Italiji najbolji srpski mešoviti badminton par Mihajlo Tomić i Anđela Vitman stavio je tačku na 2021. godinu.

Na ‘Decathlon Perfly Italian International 2021’, seniorskom turniru Svetske badminton federacije nivoa International Series, koji je od 16. do 19. decembra 2021. održan u Milanu u Italiji, Mihajlo Tomić i Anđela Vitman osvojili su bronzanu medalju u konkurenciji mešovitih parova.

Za kraj 2021. godine Tomić i Vitmanova su srpskom badmintonu podarili novu radost uz postignut još jedan vrhunski međunarodni rezultat. Šesnaestogodišnja Anđela i osamnaestogodišnji Mihajlo su plasmanom u polufinale osvojili novo seniorsko odličje i 1.750 bodova za Svetsku seniorsku rang listu nakon čega je očekivan i skok od čak 40 pozicija.

Njihov novi najbolji svetski seniorski plasman na najnovijim listama bi trebalo da bude oko 150. pozicije. Činjenica da je Anđela Vitman aktuelna takmičarka u uzrastu do 17 i juniorskom do 19 godina kao i da Mihajlo Tomić još uvek pripada i juniorskoj kategoriji takmičara, čini sjajan rezultat postignut u seniorskoj kategoriji još značajnijim i većim.

Tomić i Vitmanova su turnir započeli iz glavnog žreba (32 para) bez statusa nosioca. U prvom kolu su ubedljivo savladali francuski par Tores/Verselot sa 2:0 (21:11, 21:14). U osmini finala bili su još ubedljiviji pobedom u dva seta protiv Poljaka Melaniuk/Marčak (21:11, 21:6).

U meču četvrtfinala ponovo su bili na nivou zadatka i rezultatom 2:0 u setovima (21:18, 21:18) nadigrali su Holanđane Van Vijlik/De Vit.

U polufinalu su najbolje srpske parske reprezentativce dočekali su Danci Toft/Graversen, drugi nosioci turnira u Italiji. Uprkos konstantnom vođstvu u prvom setu, pri rezultatu 19:17 iskusniji danski par pravi preokret i osvaja isti sa 21:19. Uprkos psihološkoj prednosti na strani Danaca Mihajlo i Anđela su držali priključak. Ipak to nije bilo dovoljno za preokret. Drugi set je pripao Toftu i Graversenovoj (21:17), nakon čega su Danci pobedili engleski mešoviti par i u finalnom meču.

Luka Milić, koji je nastupao u konkurenciji muškog singla i Marija Sudimac, u ženskom singlu, nisu uspeli da savladaju protivnike u prvom kolu glavnog žreba. Milića je u dva seta nadigrao vršnjak Jan Lauda iz Češke, drugi nosilac i potonji osvajač srebrne medalje na turniru u Italiji dok je Sudimčevu, takođe u dva seta, porazila Ana Tatranova iz Francuske.

„Poslednji turnir u godini Anđela i ja smo završili osvajanjem bronzane medalje. Ovo je naša prva medalja na svetskom turniru ranga International Series što je za nas ogroman uspeh i vetar u leđa za dalje turnire koji predstoje u 2022. godini. Anđela i ja smo u Milanu pokazali veoma visok nivo igre koji nas je doveo do polufinala gde smo nažalost u neizvesnom meču izgubili od danskog para, pobednika turnira. Godinu završavamo sa osvojenom prvom seniorskom titulom na turniru na Kipru kao i bronzanom medaljom u Italiji. Prezadovoljni ovim uspesima odlazimo na kratak odmor i nastavljamo sa pripremama za predstojeće izazove“, istakao je Tomić.

„Tokom celog turnira imali smo veoma dobar ritam i nastup, uspeli smo da prenesemo na teren sve ono što smo radili tokom cele godine. U polufinalnom meču smo tokom prvom seta konstantno bili u vođstvu ali na kraju seta se rezultat okrenuo na njihovu stranu zbog naše prevelike želje za pobedom. U drugom setu smo dali svoj maksimum ali nije bilo dovoljno da u ovom trenutku pobedimo osvajače turnira iz Danske. Uprkos tome zadovoljna sam i ponosna na rezultat koji smo ostvarili. Radujem se novin izazovima koji slede u novoj godini“, izjavila je Anđela Vitman.

„Vrlo lep i ponovo istorijski uspeh, ovog puta seniorskog badmintona pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Stvarno lep poklon srpskom badmintonu od reprezentativaca, ovoga puta Anđele i Mihajla. Sa 16 i 18 godina pomerati seniorske domete srpskog badmintona je pomalo i neverovatna stvar, a svakako i obavezujuća za nas trenere da nastavimo u istom i još boljem ritmu i naredne godine. Uslediće mali trenažni predah za sve naše najbolje takmičare, a onda nastavljamo sa napornim radom i još većim ambicijama u 2022. godini“, rekao je Milan Barbir, glavni trener reprezentacije.

Komentari

Vaš komentar