Janik Bestaven slavio na jedriličarskoj trci oko sveta

Podeli:
Janik Bestaven
Reuters, Stephane Mahe

Francuz Janik Bestaven je pobednik jedriličarske trke Vendi Gloub (Vendee Globe), na kojoj su takmičari sami oplovili svet.

Bestaven je do pobede došao i zahvaljujući činjenici što se jedan od učesnika trke sudario sa ribarskim brodom malo pre cilja, javlja novinska agencija AFP.

Inače, on je kao trećeplasirani prošao ciljnu liniju, skoro osam časova iza vodećeg, ali je trijumfovao zbog bonusa od 10 sati i 15 minuta, kojeg je dobio jer je pomogao takmičaru Kevinu Eskofijeru, čije se plovilo od udara talasa prepolovilo i potopilo u uzburkanom moru kod Rta dobre nade na jugu Afrike.

Inače, Bestavenov zemljak Šarli Dalin prvi je prošao kroz cilj, završivši test za 80 dana, šest sati, 15 minuta i 47 sekundi, a zatim je usledio još jedan Francuz, Luj Barton.

Bestaven je drugi put učestvovao na trci, a prvi put, 2008. godine, završio je nastup posle 30 sati jedrenja. Sada je dobio neočekivano neizvesnu trku, u kojoj se na kraju za pobedu u Le Sable D’Olonu, na zapadu Francuske, borilo petorica jedriličara.

To je kao da živiš san, haluciniraš. Iz potpune samoće dolazimo do ove zabave, ovih svetala. Pobeda je daleko više nego što sam očekivao. Nakon svih poteškoća i borbi, pobeda sa mojom jedrilicom Matr Kok IV je san”, rekao je Bestaven po dolasku u cilj, praćen vatrometom.

Nemac Boris Herman, koji je „nosio sa sobom” šestočasovni bonus zbog pomoći već pomenutom Eskoferiju, na 90 milja pre cilja sudario se sa ribarskim brodom, posle čega je polomio jedro.

Spavao sam i kad sam se probudio, video sam ispred sebe ribarski brod, koji je izgledao kao džinovski zid. Nažalost, to je bio kraj trke za mene. Razočaran sam i izvinjavam se svima, koji su me podržavali. Biće to definitivno moja najgora noćna mora u životu”, rekao je Herman.

Osmog novembra, trku je započelo 33 jedriličara, a osmorica su morali da odustanu. Teški vremenski uslovi su onemogućili takmičare da postave novi rekord trke, kojeg iz 2017. godine drži Armel Le Kleš (74 dana i tri sata).

Komentari

Vaš komentar