Megapolis u pustinji domaćin Azijskih zimskih igara

Podeli:
Clive Mason/Getty Images

Saudijska Arabija biće domaćin Azijskim zimskih igara 2029. koje će organizovati u Neomu, futurističkom megapolisu koji se gradi u severozapadnom dijelu ove države, objavio je Azijski olimpijski komitet (OCA).

„Pustinje i planine Saudijske Arabije uskoro će postati teren za igru za zimske sportove“ navodi u svom saopštenju OCA dodajući kako je odluka doneta „jednoglasno“ na zasedanju generalne skupštine u Pnom Penu.

povezane vesti

Smešten na obalama Crvenog mora projekt Neom, čija izgradnja vredi nekoliko stotina milijardi dolara a vodi je princ naslednik Mohamed ben Salmane, tema je brojnih rasprava od 2017. kada je najavljen.

Arhitekti i ekonomisti su glasno izražavali svoju sumnju u njegovu izvodljivost. Azijske zimske igre bi trebalo da se održe u Trojeni, planinskom sektoru Neoma „gde se temperature spuštaju ispod nula stepeni zimi i gde su temperature tokom cele godine uglavnom ispod 10 stepeni“ pored mora, tvrde promoteri ovog projekta.

Trojena, koja bi trebala da bude završena 2026., obuhvataće skijaške staze koje će biti otvorene tokom cele godine, veštačko jezero, kolibe, vile i luksuzne hotele.

Direktor Neoma Nadhmi al-Nasr je izjavio da će Trojena biti opremljena „odgovarajućom infrastrukturom za stvaranje zimske atmosfere usred pustinje i učiniće te Zimske igre svetskim događajem bez presedana“.

Azijske zimske igre obuhvataju takmičenja u skijanju, snoubordu, hokeju na ledu, umetničkom klizanju, u ukupno 47 sportova od čega je 28 na snegu, a 19 na ledu, dodaje OCA.

Komentari

Vaš komentar