Na Olimpijskim igrama strelci iz 100 zemalja

Podeli:
FOTO: Streljački savez Srbije

Za učešće na streljačkom turniru na Olimpijskim igrama u Tokiju prijavljeno je 356 strelaca iz tačno 100 zemalja, saopštila je Svetska streljačka federacija.

Pre pet godina u Rio de Žaneiru nadmetali su se strelci iz 97 zemalja, iako je broj učesnika bio veći  – 390. Međutim, u međuvremenu, maksimalan broj učesnika streljačkog turnira je ograničen na 360. Četiri kvote su ovaj put ostale neraspoređene.

povezane vesti

Strelci iz 84 zemlje su kroz kvalifikacije izborili vize za Tokio, dok je 16 država, koje nisu imale takmičare sa kvotama, dobilo po jednu specijalnu pozivnicu.

Srbiju će na OI predstavljati sedmoro reprezentativaca: Damir Mikec (vazdušni pištolj), Zorana Arunović, Jasmina Milovanović (obe vazdušni i MK sport pištolj), Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (obe vazdušna i MK puška trostav), Milenko Sebić i Milutin Stefanović (obojica vazdušna i MK puška trostav).

Za sada su poznate liste prijavljenih u pojedinačnim disciplinama. Učesnici u nadmetanjima miks parova, novoj disciplini olimpijskog programa, će biti objavljeni uskoro.

Naša zemlja će na OI imati tri mešovita para – jedan vazdušnim pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec) i dva vazdušnom puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović/Milenko Sebić).

S obzirom da ima dosta strelaca koji se takmiče u dve discipline, broj nastupa je veći od broja pojedinaca koji stižu na Igre. Po prvi put u pojedinačnim disciplinama u ženskoj konkurenciji će biti više učesnica nego u takmičenjima za muškarce. U disciplinama za dame biće zabeleženo 239, a u muškim 208 nastupa. Jedna zemlja može da ima najviše dva predstavnika po disciplini.

Najmasovnija disciplina biće nadmetanje dama vazdušnim pištoljem, za koje su prijavljene 53 takmičarke iz 37 zemalja. Slede vazdušna puška za žene (49 takmičarki – 37 zemalja), vazdušna puška za muškarce (47– 33), MK sport pištolj za žene (44 – 30), MK puška trostav za muškarce (39 – 27), MK puška trostav za žene (38 – 29), vazdušni pištolj za muškarce (36 – 29), glineni golubovi skit, muškarci (30 – 22), glineni golubovi trap, muškarci (29 – 23), glineni golubovi skit, žene (29 – 23), MK pištolj brza paljba, muškarci (27 – 19), glineni golubovi trap, žene (26 – 19).

Po broju olimpijskih kvota Srbija je u samom vrhu. Kad je o evropskim zemljama reč, samo pet država ima više kvalifikovanih sportista od Srbije. Međutim, kada se u obzir uzmu samo discipline vazdušnim i MK oružjem, u kojima se takmiče reprezentativci Streljačkog saveza Srbije, brojniju delegaciju ima samo Rusija, koja je izborila 15 kvota vazdušnim i malokalibarskim oružjem.

Od vanevropskih zemalja, od Srbije su više kvota u disciplinama vazdušnim i MK oružjem izborili strelci Kine (20), slede Indija (13), Južna Koreja (13), SAD (13) i Australija (9). Brojniju ekipu od Srbije ima i Japan, ali Japanci su izborili samo četiri kvote, dok u svim disciplinama imaju po jedno zagarantovano mesto, kao domaćini.

Kada se računaju sve discipline (vazdušno, MK oružje, glineni golubovi), kao i obično, prednjači Kina sa 25 kvota, a više  od deset olimpijskih viza su tokom kvalifikacija izborili Rusija (21), SAD (21), Indija (15), Južna Koreja (15), Australija (15), Italija (14), Egipat (11).

 

Komentari

Vaš komentar