Odgovor iz Moskve: Prava sportista treba da budu iznad svega

Ostali sportovi - Ostalo 28. feb 202216:15 > 17:2510 komentara
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov istakao je da se u potpunosti protivi savetima Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je pozvao nadležne institucije da zabrane ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju u internacionalnim takmičenjima.

MOK je u ponedeljak izdao saopštenje u kojem je pozvao sportske organizacije da isključe sve ruske i beloruske sportiste i zvaničnike sa međunarodnih takmičenja.

Ubrzo je stigao odgovor iz Moskve.

„Pažljivo smo pričitali današnje preporuke Izvrnog odbora MOK u vezi sa učešćem ruskih sportista na takmičenjima. Imamo samo jedan komentar – u potpunosti se ne slažemo sa njima.

Postoji Olimpijska povelja i postoji ranije izrečeni stav rukovodstva MOK da su sportisti srce olimpijskog pokreta i da su njihova prava iznad svega, uključujući i bilo kakvu političku tendencioznost“, poručio je Stanislav Pozdnjakov, predsednik Olimpijskog komiteta Rusije.

„Dakle, današnja odluka kolega iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, po našem mišljenju, protivreči se regulartornim dokumentima MOK i Olimpijskoj povelji, kao i duhu olimpijskog pokreta koji je treba da ujedinjuje, a ne da deli.

Naš prvi korak biće slanje zahteva međunarodnim federacijama za dobijanje zvaničnog odgovora o statusu ruskih sportista i njihovim pravima da učestvuju na takmičenjima.

Sa svoje strane, Ruski olimpijski komitet dosledno brani prava i interese ruskih sportista i pruža svu neophodnu pomoć našim nacionalnim federacijama da ospore diskriminatorske odluke nadležnih međunarodnih federacija“.

Podsećamo, MOK je ostao pri stavu da nijedno takmičenje ne sme da se održi u Rusiji.

Komentari

Vaš komentar