Odlaganje Igara u Tokiju košta 2,8 milijardi dolara

Podeli:
Clive Rose / Staff

Odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju koštaće organizatore dodatnih 2,8 milijardi dolara. Najveća smotra svetskog sporta trebalo je da se održi u julu ove godine, ali je zbog pandemije koronavirusa pomerena za godinu dana i trebalo bi da počne 23. jula 2021. godine.

Dve trećine novih gubitaka biće nadoknađeni iz budžeta japanske Vlade, grada Tokija i organizacionog komiteta, dok će jedna trećinu finansirati sponzori. Operativni troškovi odlaganja iznose 1,64 milijarde, a za mere protiv koronavirusa biće izdvojeno 920 miliona dolara. Sa dodatnih 260 miliona biće pokrivene svakodnevne potrebe.

povezane vesti

Novi troškovi sigurno povećaće nezadovoljstvo Japanaca. Veliki broj ljudi je protiv održavanja najveće smotre svetskog sporta i dolaska ogromnog broja sportista i navijača iz inostranstva.

Pre odlaganja Vlada je rekla da će održavanje Igara koštati 12,6 milijardi dolara. Međutim, već sada se govori o duplo većoj sumi. Od ove cifre je čak 5,6 milijardi iz budžeta Japana. Kada je Tokio dobio Olimpijske igre, procenjeno je da će za održavanje morati da se izdvoji 7,3 milijarde dolare.

Studija na Oksford univerzitetu pre dva meseca pokazala je da će Letnje Igre u Tokiju biti ubedljivo najskuplje u istoriji.

Komentari

Vaš komentar