Porazi srpskih selekcija u Čenaju

Ostali sportovi - Ostalo 2. avg 20227:15 > 04. avg 2022 16:28
Podeli:
Chess Photos by FIDE/Dr. Mark Livshitz

Obe selekcije Srbije doživele su poraze u četvrtom kolu Šahovske olimpijade u Čenaju. Šahistkinje su izgubile od Francuske sa 1½:2½, a muški tim, od Engleske sa ½:3½, ali je utisak da su mogli do povoljnijeg rezultata.

Teodora Injac je na prvoj tabli savladala crnim figurama najbolju Francuskinju Mari Sebag. Tijana Blagojević je na drugoj tabli remizirala sa Polin Gišar, ali su rezultatsku prevagu Francuskinjama donele Sofi Mie i Andrea Navrotesku pobedama nad Jovanom Erić i Marinom Gajčin.

povezane vesti

Danas smo imale „crn dan“, jer nismo osvojile poene koje je trebalo – rekla je selektorka Irina Čoluškina – Tijana Blagojević je remizirala dobijenu poziciju, previdevši večni šah rivalke. Jovana Erić je u cajtnotu izgubila bolju poziciju. Teodora Injac je odlično odigrala čitavu partiju, a Marina Gajčin loše otvaranje. Na kraju smo izgubile 1½:2½. Baš sam tužna, ali kako narod kaže: „posle kiše, uvek dolazi sunce“.

Srpkinje su trenutno na 16. mestu sa 6 meč bodova i 11½ poena. Sutra, u 5. kolu igraće sa Argentinom.

I muški tim je doživeo prvi poraz, i to u duelu sa Engleskom koja je igrala u najjačem sastavu. Jedino je Miloš Perunović na 4. tabli remizirao, dok su ostali poraženi: Aleksandar Inđić od Majkla Adamsa, Robert Markuš od Luk Mekšejna, a Ivan Ivanišević od Dejvida Hauela.

Aleksandar Inđić nije odstupio od svog oštrog stila igre, ali je Majkl Adams lako odbio sve napade i pobedio – kaže internacionalni majstor Jovan Todorović. – Robert Markuš se u čvrstoj poziciji branio, ali nije uspeo i da se odbrani, pa je Luk Mekšejn osvojio ceo poen. Ivan Ivanišević je žrtvovao pešaka za kompenzaciju, ali i propustio taktički udar posle kog bi mogao da ima prednost. Upao je u lošu poziciju koju je i izgubio. Miloš Perunović je uspeo da održi slabiju poziciju protiv Gejvina Džonsa i remizira.   

U petom kolu Srbija će na megdan Indoneziji.

Šahisti, 4. kolo: Srbija-Engleska ½:3½ (Aleksandar Inđić-Majkl Adams 0:1, Robert Markuš-Luk Mekšejn 0:1, Ivan Ivanišević-Dejvid Hauel 0:1, Miloš Perunović-Džons Gejvin ½:½), Francuska-Indija 2:2 (sva 4 remija), SAD-Uzbekistan 2:2 (Karuana-Abdusatorov 0:1), Indija 3. ekipa-Španija 1½:2½, Turska-Azerbejdžan 2:2, Izrael-Holandija 2½:1½, Indja 2. ekipa-Italija 3:1, Jermenija-Austrija 3:1 itd. Plasman: 1. Indija 2. ekipa 8 meč bodova i 15 poena, 2. Izrael 8 (14), 3-4. Engleska i Španija po 8 (13), 5. Jemenija 8 (12½)… 37. Srbija 6 (10½) itd.

Šahistkinje, 4 kolo: Francuska-Srbija 2½:1½ (Mari Sebag-Teodora Injac 0:1, Polin Gišar-Tijana Blagojević ½:½, Sofi Mie-Jovana Erić 1:0 i Andrea Novratesku-Marina Gajčin 1:0), Indija-Mađarska 2½:1½, Bugarska-Ukrajina 1½:2½, Gruzija-Indija 3. ekipa 3:1, Holandija-Poljska ½:3½, Izrael-Azerbejdžan 1:3, Rumunija-Nemačka 2½:1½. Plasman: 1. Poljska 8 (14), 2-4. Azerbejdžan, Ukrajina i Francuska po 8 (13½)… 16. Srbija 6 (10½) itd.

 

Komentari

Vaš komentar