Pritisak javnosti u Japanu raste, OI možda bez publike

Podeli:
Seiko Hashimoto
Franck Robichon - Pool/Getty Images

Olimpijske igre u Tokiju se približavaju, a neke ključne odluke i dalje nisu donete – pre svih da li će i u kojoj meri biti dozvoljen pristup gledaocima u japanskoj prestonici. U sredu je Izvršni komitet Igara izneo niz predloga u vezi sa održavanjem takmičenja, koji neće zahtevati karantin po dolasku u Japan.

Situacija sa koronavirusom u Japanu se pogoršava, uprkos činjenici da je ta zemlja zabeležila daleko manje slučajeva zaraze ovim virusom u odnosu na neke druge širom sveta.

Tokio 2020:

U veoma smo napetoj situaciji. Pun stadion je moguć, ali sve zavisi od situacije. Može da se dogodi da bude dozvoljeno prisustvo 20, deset ili pet hiljada gledalaca. To su opsezi sa kojima raspolažemo. Spremni smo i za poslednju opciju, a ona bi podrazumevala održavanje nadmetanja bez publike. Nadamo se da to neće biti slučaj“, rekla je Seiko Hašimoto, predsednica Organizacionog komiteta OI.

Međutim, istraživanja pokazuju da je između 70 i 80 odsto stanovništa u Japanu protiv održavanja ove velike manifestacije.

Da li zaista imamo vremena za još jedno odlaganje OI?! Nije u pitanju samo vreme, već bi organizatori, koji su već proveli godine pripremajući se, morali sve da rade iznova. To nije nešto što se može izvesti bez problema“, izjavio je izvršni direktor Komiteta Toširo Muto.

Početak OI zakazan je za 23. jul, a trajaće do osmog avgusta.

Komentari

Vaš komentar