Putin brani Valijevu: Podigla je sport na nivo umetnosti

Ostali sportovi - Ostalo 26. apr. 202220:49 > 20:551 komentar
Podeli:
Vladimir Putin, Kamila Valijeva
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o situaciji u kojoj su se našli ruski sportisti, a posebno o mladoj klizačici Kamili Valijevoj koja je bila u centru pažnje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zbog dopinga.

Valijeva je bila deo ruskog tima u umetničkom klizanju koji je osvojio zlatnu medalju u ekipnom takmičenju, ali do danas ceremonija dodele medalja nije održana niti je rešeno da li će Rusima zlato i biti dodeljeno jer je proces zbog dopinga i dalje u toku.

Povezano

„Svojim radom Kamila je ovaj sport podigla na nivo umetnosti. Nemoguće je doseći taj nivo savršenstva na nepošten način ili uz pomoć manipulacija i lekova“, rekao je Putin koji je Valijevoj uručio odlikovanje.

Ruski predsednik prokomentarisao je i suspenzije i zabrane takmičenja koje se izriču ruskim sportistima od početka agresije u Ukrajini. Posebno se osvrnuo na suspenziju olimpijskom šampionu, plivaču Jevgeniju Rilovu. Zbog toga što je njegovo prisustvo na ceremoniji obeležavanja godišnjice aneksije Krima protumačeno kao podrška Putinu, Rilov je suspendovan na devet meseci. Odluku FINA Putin je ocenio kao „apsurdnu“.

Putin je dodao i da bi Rusija trebalo da sama organizuje takmičenja.

„Moramo da nadoknadimo takmičenja na kojima klubovi i pojedinci ne mogu da učestvuju. Trebalo bi da osmislimo svoja takmičenja, a verujem da to možemo da uradimo veoma brzo“, poručio je ruski državnik.

Komentari

Vaš komentar