Rodna ravnopravnost menja način davanja olimpijske zakletve

Ostali sportovi - Ostalo 14. jul. 202113:50 > 13:512 komentara
Podeli:
REUTERS/Issei Kato

Jedan od neizostavnih aspekata svake ceremonije otvaranja Olimpijskih igara je i davanje olimpijske zakletve, u kojem učestvuju predstavnici sportista, sudija i trenera/zvaničnika. Međutim, od Igara u Tokiju ta praksa će se promenitti, pa će svaku grupu predstavljati po dve osobe.

Na taj način će u davanju tradicionalne zakletve učestvovati šest osoba, a ne tri, što je do sada bio slučaj. Cilj takve promene je uspostavanje pune rodne ravnopravnosti među učesnicima Igara, potvrdio je Međunarosni olimpijski komitet.

Olimpijske igre:

Takođe, došlo je i do promena u tekstu zakletve, pa ona sada glasi:

U ime svih sportista/sudija/trenera i zvaničnika, obećavamo da ćemo učestvovati na ovim Olimpijskim igrama poštujući i prateći pravila i u duhu fer-pleja, uključivanja i jedakosti. Zajedno stojimo solidarni i posvećeni sportu bez dopinga, varanja i bilo kakve forme diskriminacije. Radimo to u ime svojih timova i poštujući Osnovne principe olimpizma, želeći da od sveta napravimo bolje mesto putem sporta.

Igre u Tokiju biće prve koje su rodno ravnopravne, pošto će 49 odsto svih učesnika biti ženskog pola. Svim predstavnicima nacionalnih olimpijskih komiteta pružena je prilika da ih predstavljaju makar jedna žena i makar jedan muškarac.

Takođe, MOK je dopustio da, prilikom ceremonije otvaranja, ukoliko žele, zastavu svake od zemalja učesnica zajedno nose po jedan muškarac i jedna žena. Zastavu Srbije nosiće vaterpolista Filip Filipović i košarkašica Sonja Vasić.

Komentari

Vaš komentar