Rusi: MOK traži da se odreknemo predsednika i države

Podeli:
Ryan Pierse/Getty Images

Rusija je optužila čelnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) za kršenje olimpijskih načela izjavom da bi ruskim sportistima moglo biti dozvoljeno da se vrate na takmičenja pod uslovom da se javno izjasne protiv invazije na Ukrajinu.

Odgovarajući na ideju predsednika MOK-a Tomasa Baha, Oleg Maticin, ruski ministar sporta rekao je da zarad učešća na Olimpijskim igrama ne bi trebalo zahtevati od sportista da postanu izdajnici.

povezane vesti

„Glavni zadatak Međunarodnog olimpijskog komiteta je da omogući sportistima jednak pristup Olimpijskim igrama, bez obzira na njihove stavove i veru, tradiciju i državljanstvo. Bahova najnovija izjava je protivna olimpijskim načelima“.

Maticin je rekao da će Rusija nastaviti da razgovara s MOK-om i nada se da će promeniti svoje stavove.

Čelnik Ruskog rvačkog saveza, Mihail Mamiašvili rekao je za novinsku agenciju RIA da Olimpijske igre „nemaju načelan stav da neko mora da bude izdajnik“.

„Šta znače ove Bahove reči? Da sada moramo da osudimo naš narod, našeg predsednika, našu zemlju? Koje je značenje njegovih riječi? Kakav je to izbor?, kazao je Mamiašvili.

MOK je februaru preporučio svim sportskim savezima da uklone sa takmičenja sportise iz Rusije i Belorusije zbog invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Komentari

Vaš komentar