Šateru domaćin takmičenja u streljaštvu na OI u Parizu?

Podeli:
foto: Streljački savez Srbije

Streljačka takmičenja na Olimpijskim igrama 2024.godine će možda, umesto u Parizu, biti održana u Nacionalnom streljačkom centru u Šateruu, gradu udaljenom oko 270 kilometara od glavnog grada Francuske. Ista lokacija je planirana i za turnir na Paraolimpijskim igrama.

Lokalni organizacioni odbor OI 2024. je nedavno razmatrao ovu mogućnost i  predložio da turnir bude organizovan u Šateruu.

Po prvobitnom planu, streljački turniri na OI i POI je trebalo da budu održani u montažnom strelištu, privremenom objektu, u La Kurnevu, mestu oko osam kilometara udaljenom od centra Pariza.

Bord direktora Olimpijskih igara Pariz 2024, je potvrdio da streljački turniri na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama treba da budu premešteni u Šateru, koji se pokazao kao najpovoljnija opcija, jer pruža najbolje uslove za organizaciju takmičenja. Posle uspešnih razgovora sa Streljačkom federacijom Francuske i lokalnim vlastima, Organizaconi odbor nastavlja dogovore svih uključenih strana kako bi finalizovao tehničke i finansijske detalje organizovanja takmičenja na novoj lokaciji“, saopštio je Organizacioni odbor OI u Parizu.

Konačni predlog o novoj lokaciji olimpijskog streljačkog turnira bi trebalo da bude definisan do sredine septembra i onda predstavljen i prosleđen Međunarodnom olimpijskom komitetu i Paraolimpijskom komitetu na usvajanje.

Saopšteno je da će prostor za sportski objekat u La Kurnevu („Terrain des Essences“), koji je prvobitno bio planiran za domaćina streljačkih turnira, ostati olimpijsko borilište. Na njemu će startovati maraton i biciklističke trke na Paraolimpijskim igrama. Za ova dva takmičenja je neophodno manje privremene infrastrukture nego za strelište.

Nacionalni streljački centar u Šateruu je novi objekat, sala za finalna gađanja je otvorena ove godine, a prvo veliko takmičenje održano u centru bio je Svetski kup u parastreljaštvu, održan početkom juna.

Komentari

Vaš komentar