Seul i Pjongjang žele Olimpijske igre 2032. godine

Podeli:
REUTERS/Heo Ran

Čelnici južnokorejskog Seula objavili su da su Međunarodnom olimpijskom komitetu (IOC) poslali ponudu da organizuju Olimpijske igre 2032. godine zajedno sa Pjongjangom, glavnim gradom Severne Koreje.

Ovo je druga zvanična ponuda za domaćinstvo 2032. godine. Prvu je poslao australijski Brizbejn, koji je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta prepoznat „kao grad koji ima najveće šanse da ugosti najbolje sportiste sveta“.

povezane vesti

Južnokorejski predsednik Mun Ja-In i lider Severne Koreje Kim Džong Un dogovorili su se još 2018. godine da se zajednički kandiduju. Sada je to i ozvaničeno. Moto Igara biće „Iza linije, ka budućnosti“.

Ubeđeni smo da je ovo pravi put vizije Međunarodnog olimpijskog komiteta da se mir u svetu gradi kroz sport“ kaže se u saopštenju gradskih vlasti Seula.

Prvi korak ka pomirenju dve Koreje napravljen na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongačang, gde su se takmičari dve zemlje takmičili pod jednom zastavom. Bilo je govora da će slično biti na Letnjim igrama u Tokiju ove godine, ali dogovor još nije postignut.

Posle Tokija, sledeće Letnje Olimpijske igre održaće se u Parizu 2024. a domaćinstvo četiri godine kasnije dobio je Los Anđeles.

Komentari

Vaš komentar