Sportistkinje koje su pobedile rak dojke

Podeli:
Razija Mujanović
Razija Mujanović, Guliverimage/Imago/WEREK

Slavnu rusku atletičarku Ljudmilu Enkvist, eks Narožilenko,  jugoslovensku košarkašicu Raziju Mujanović i češku teniserku Martinu Navratilovu ne povezuju samo njihova sportska dostignuća, već druga bitka koju su vodile i koju su dobile: rak dojke.

Rak dojke je najčešći rak kod žena širom sveta, prema brojnim svetskim istraživanjima i statistikama. Dobra vest je da mnoge žene mogu preživeti i nepovratno prebroditi rak dojke ukoliko se ovaj malignitet pravovremeno otkrije.

Hiljade žena imaju izvanredne priče o preživljavanju i borbi sa rakom dojke. U čast Meseca svesti o raku dojke, posebnu pažnju posvećujemo izvrsnim sportistkinjama su se borile protiv ove bolesti i sada šire glas i dižu svest kako bi pomogle drugim ženama da steknu znanje koje im je potrebno da preduzmu prave korake u zaštiti svog zdravlja.

Razija Mujanović

Razija Mujanović ima posebno mesto u srcu jugoslovenske košarke i jedna je od najboljih košarkašica Evrope svih vremena, a kojoj je pre nekog vremena dijagnostifikovan rak dojke.

Razija je ovu tešku bolest pobedila, kao što je odnela i mnoge pobede tokom svoje karijere – neustrašivo. Kao jedna od retkih košarkašica koja je primljenja u FIBA Kuću slavnih, podelila je kako je izgledala njena borba sa rakom dojke.

Nakon teške vesti o dijagnozi, tešila je i sebe i porodicu i postarala se da svi budu sigurni da će živeti i dalje, da neće umreti i da će se izboriti. Danas može da kaže da je pobedila i rak dojke.

Ljudmila Leonova

Ljudmila Leonova  je rođena 1964. godine u Rusiji i još kao mlada devojčica  se zaljubila u atletiku. Sa 17 godina je ozbiljno odlučila da se bavi time kada je upisala “Mičurinsk” sportsku školu. U disciplini 100 metara prepone osvojila je zlatno na Svetskom prvenstvu na otvorenom u Tokiju. Najveći uspeh tokom svoje karijere doživela je u Atlanti gde je osvojila olimpijsko zlato u trci na 110 metara sa preponama. Ipak, nekoliko godina kasnije ustanovljen joj je rak dojke. Potvrdila je svoj status heroine pobedivši rak dojke, a nakon operacije i mastektomije išla je na hemoterapije. Nakon četiri serije terapije, prestala je kako bi svoj organizam očistila na vreme za Svetski kup te godine.

Tada je celom svetu pokazala šta znači boriti se kao lavica za svoj život, te je nakon raka dojke, operacije i terapije osvojila bronzanu medalju na tom takmičenju.

Martina Navratilova

Martina Navratilova je bivša teniska zvezda rođena u Češkoj i u jednom intervjuu iznela je svoju potresnu ispovest o borbi sa rakom dojke. To je činila u želji da podstakne i ohrabri sve žene da redovno pregledaju svoje dojke i odlaze na redovne preventivne preglede. Navratilovoj je ustanovljen blaži oblik raka i kako je i sama rekla, to je skoro najbolji scenario kada je u pitanju bilo kakav oblik raka dojke.

Matthew Stockman/Getty Images

Istakla je da nije redovno odlazila kod lekara na preglede, i da je imala osećaj da zbog toga što je u formi i pazi na svoju ishranu, u stvari drži stvari i zdravlje pod kontrolom. Što nije bio slučaj.Kasnije je učestvovala u performansu, gde se nekoliko žena pojavilo toples na bini demonstrirajući važnost samopregleda u prevenciji raka dojke.

Komentari

Vaš komentar