Streljaštvo: Evropsko prvenstvo u Osijeku

Podeli:
Foto: Streljački savez Srbije

Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem će, po najnovijoj odluci Prezidijuma Evropske streljačke konfederacije, biti održano u Osijeku u maju, zajedno sa EP u disciplinama malokalibarskim oružjem i u gađanju glinenih golubova.

Po prvobitnom kalendaru, EP vazdušnim oružjem je trebalo da bude održano od 26. februara do 6.marta, u finskom gradu Lohja. Početkom ove nedelje lokalni Organizacioni komitet je saopštio da zbog razvoja situacije oko pandemije korona virusa nije u mogućnosti da bude domaćin i otkazao šampionat.

povezane vesti

Čelnici Evropske streljačke konfederacije su odmah najavili da će probati da nađu novo rešenje.

Na poslednjem sastanku Prezidijum je odlučio da se odredi novi termin šampionata vazdušnim oružjem i da se dva prvenstva Starog kontinenta spoje u jedno. Osijek je odavno bio izabran za domaćina Šampionata Evrope malokalibarskim oružjem, koji je predviđen za termin 23.maj – 6. juni.

Još nije određen kalendar takmičenja, odnosno da li će EP vazdušnim oružjem biti organizovano neposredno pre šampionata Starog kontinenta malokalibarskim oružjem ili će se takmičenja u jednom delu preklapati.

Na oba prvenstva će „na talonu“ biti i olimpijske kvote. Na EP vazdušnim oružjem biće podeljeno šest – po dve vazdušnom puškom za muškarce i žene i po jedna vazdušnim pištoljem u obe konkurencije, dok će se na šampionatu kontinenta MK oružjem strelci boriti za četiri kvote, za po jednu u svakoj olimpijskoj disciplini: puška trostav muškarci, puška trostav žene, sport pištolj žene i pištolj brza paljba muškarci.

 

Osijek je do sada četiri puta bio domaćin Evropskog prvenstva – tri puta šampionata malokalibarskim oružjem (1985, 2009, 2013), a 2019. godine u ovom gradu je organizovano EP vazdušnim oružjem.

 

Komentari

Vaš komentar