Streljaštvo: Put ka Parizu počinje u avgustu u Moskvi

Podeli:
FOTO: Streljački savez Srbije

Kvalifikacioni ciklus za streljački turnir na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. za evropske takmičare počeće u avgustu sledeće godine.

Evropska streljačka konfederacija (ESK) je saopštila da će odlukom Svetske streljačke federacije (ISSF) na prvenstvima Starog kontinenta biti podeljeno ukupno 60 kvota.

povezane vesti

Prve ulaznice za OI u Parizu deliće se na Evropskom prvenstvu u disciplinama malokalibarskim oružjem i u gađanju glinenih golubova, koje će biti održano u Moskvskom regionu  od 15. do 30. avgusta 2022. Osvajači zlatnih i srebrnih medalja na EP će „izvaditi vize“ za Pariz, jer u svakoj od osam olimpijskih disciplina biće podeljene po dve kvote: malokalibarska puška trostav (muškarci i žene), MK sport pištolj (žene), MK pištolj brza paljba (muškarci), gađanje glinenih golubova trap (muškarci i žene) i gađanje glinenih golubova skit (muškarci i žene).

Tokom 2022. reprezentativci Streljačkog saveza Srbije će šansu da izbore učešće na OI imati i na Svetskom prvenstvu vazdušnim i malokalibarskim oružjem u Kairu (12 – 25.oktobar). Na SP u Egiptu na raspolaganju će biti po četiri olimpijske vize u svakoj pojedinačnoj disciplini – vazdušni pištolj (muškarci i žene), vazdušna puška (muškarci i žene), malokalibarska puška trostav (muškarci i žene), MK sport pištolj (žene), MK pištolj brza paljba (muškarci).

Treće kvalifikaciono takmičenje u 2022. je SP u gađanju glinenih golubova u Osijeku (po četiri kvote po disciplini).

Očekuje se da će Svetska streljačka federacija uskoro objaviti informaciju o celom kvalifikacionom ciklusu. Ono što je za sada poznato je da će po četiri olimpijske ulaznice u svakoj pojedinačnoj disciplini biti dodeljene i na Svetskom prvenstvu u svim disciplinama, čiji je domaćin Moskva 2023. godine.

Ukupan broj kvota za olimpijski streljački turnir je 340, nešto manji nego za OI u Tokiju, kada je broj učesnika bio ograničen na 360.

 

Komentari

Vaš komentar