Tomas Bah jedini kandidat za predsednika MOK

Ostali sportovi - Ostalo 1. dec. 202014:05 > 14:071 komentar
Podeli:
Thomas Bach
Gatty Images Sport Darrian Traynor

Nemac Tomas Bah (66), koji predsedava Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) od 2013. godine, biće jedini kandidat, koji će se sledećeg marta boriti za drugi mandat, objavio je MOK u utorak, nakon zatvaranja prijava.

Olimpijski pobednik u mačevanju iz Montreala 1976., po profesiji advokat, tražiće reizbor na četiri godine na 137. zasedanju MOK, zakazanom u Atini od 10. do 12. marta 2021. godine.

povezane vesti

To će biti njegov poslednji mandat, jer prema Statutu MOK, predsednika biraju na osam godina 104 člana organizacije, tajnim glasanjem, ali može da bude ponovo imenovan samo jednom. Ponekad kritikovan zbog svog upravljanja, koje se smatra autokratskim, Tomas Bah gotovo da nije naišao na bilo kakvu jaču opoziciju od 2013. godine, sa izuzetkom kanadskog advokata Dika Paunda.

Kraj njegovog poslednjeg mandata posebno je obeležila pandemija koronavirusa, koja je naterala MOK da prvi put u mirnodopsko doba odloži Olimpijske igre.

Olimpijske igre u Tokiju, prvobitno zakazane za leto 2020. godine, koje su trebale da budu simbol obnove Japana posle cunamija iz 2011. godine, odložene su za 2021. godinu, a njihova organizacija i dalje ostaje finansijska i zdravstvena zagonetka.

Bah je deveti predsednik MOK u njegovoj istoriji, koji je u ovu organizaciju došao 1991. godine. Devet godina kasnije (2000) je izabran za potpredsednika, da bi posle dva kruga glasanja, 2013. godine postao naslednik Belgijanca Žaka Roga, pošto je tokom zasedanja u Buenos Ajresu imao čak petoricu protivkandidata, među kojima je bio i ukrajinska legenda u skoku s motkom, Sergej Bubka.

Komentari

Vaš komentar