U Japanu 80 odsto ljudi za novo odlaganje Igara

Ostali sportovi - Ostalo 11. jan. 202111:101 komentar
Podeli:
Printscreen

Tokio se bori sa novim talasom širenja koronavirusa, vlasti su prošle nedelje ponovo proglasile vanredno stanje, a broj onih koji ne žele da se u njihovom gradu održe Olimpijske igre se ne smanjuje. 

U dve različite ankete koje su prethodnih dana sprovele novinske agencije Kjodo i TBS rezultati pokazuju da je više od 80 odsto stanovnika Tokija za to da Igre budu ponovo odložene ili čak otkazane ili veruju da neće uopšte biti održane.

TBS je u svojoj anketi postavio pitanje da li Olimpijske igre mogu da budu održane. U anketi je učestvovala 1.261 osoaba, njih 81 odsto je odgovorilo sa ne, samo 13 odsto reklo je da. U odnosu na decembar broj negativnih odgovora povećan je za 18 odsto.

Agencija Kjodo je vršila telefonsu anketu u kojoj je 80.1 odsto ispitanika reklo da bi Igre trebalo ponovo odložiti ili otkazati. U decembru je isti odgovor na ovo pitanje dalo 63 odsto ispitanika. Anketa je obuhvatila 715 nasumično odabranih građana sa pravom glasa.

U Međunarodnom olimpijskom komitetu uvereni su da će Igre ipak početi 23. juna kao što je i odlučeno nakon njihovog prošlogodišnjeg odlaganja. I tada je pritisak stanovnika Tokija bio veliki, održavani su i brojni protesti jer su svi bili uplašeni šta bi dolazak velikog broja stranaca značio za širenje virusa u njihovom gradu. A to je bilo u vreme kada smo bili daleko od sumornih brojeva sa kojim smo se svi zajedno suočili tokom leta i jeseni. Japan je sve vreme bio jedna od zemalja koja je dobro kontrolisala virus – na 126 miliona stanovnika, zabeleženo je oko 3.800 smrtnih slučajeva.

U Tokiju je u poslednjih mesec dana došlo do novog povećanja broja slučajeva i premijer Japana Jošihide Suga odlučio je da ponovo uvede vanredno stanje. To je povećalo nepoverenje građana u pogledu potrebe za rizikom koji nosi dolazak 15.000 sportista u Tokio.

Komentari

Vaš komentar