U sredu otvaranje izložbe ‘Put pravih vrednosti’

Podeli:
Woohae Cho/Getty Images

Izložba 'Put pravih vrednosti', u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja biće otvorena u sredu, 14. aprila, na dan kada će nas tačno 100 dana deliti od početka Olimpijskih igara u Tokiju, u Galeriji SANU.

Konferencija za medije povodom izložbe biće održana u utorak, 13. aprila u podne, u galeriji SANU (Kneza Mihaila 35).

Na konferenciji će se prisutnim medijima obratiti Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU, Božidar Maljković, predsednik OKS, Nataša Janković, autor izložbe i Marija Pavlović, koautor izložbe.

Takođe, konferenciji će prisustvovati i proslavljeni olimpijci Jasna Šekarić, Zoran Pančić i Dejan Savić.

Izložba ‘Put pravih vrednosti’ ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima srpskih delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.

Svi zainteresovani će moći da posete izložbu ‘Put pravih vrednosti’ do 30. maja.

Komentari

Vaš komentar