OI u Riju kroz brojke

Podeli:
Ryan Pierse Getty Images

Prošle noći u Rio de Žaneiru završene su na 31. Letnje olimpijske igre. Posle 16 takmičarskih dana zavesa je spuštena, a novo druženje najboljih sportista sveta zakazano je za četiri godine u Tokiju.

Getty Image/ Cameron Spencer

Na Igrama je učestvovalo više od 11.000 sportista iz 207 zemalja u 31. sportu, a ukupno je podeljeno 306 komlpeta medalja.

Rio je, naravno, imao svoje junake i tragičare, neki vrhunski sportisti su poslednji put učestvovali na OI, a „rođene“ su i nove zvezde…

Britanski „BBC“ je sve „spakovao“ na jedno mesto i kroz statistiku odvajio takmičenje u Brazilu.

* Takmičari SAD su 17. put najtrofejniji, a drugi put uzastopno po broju osvojenih medalja: ukupno 121, od čega je 46 zlatnih. Njihovi sportisti su bili dominantni u atletici sa 31 medaljom, 20 više od drugoplasirane Jamajke, a bili su najbolji i u plivanju sa 33 odličja od ukupno 104 medalje koliko je podeljeno u ovom takmičenje.

* Prvi put na OI učestvovao je i tim izbeglica, koji je osvojio dve medalje, a debitovali su Kosovo i Južni Sudan.

Al Bello/Getty Images

* Fidži, Jordan i Kosovo su prvi put u istoriji osvojili medalje na OI.

* Među zvezdama Igara bili su Amerikanci Majkl Felps, Kejti Ledeki i Simon Bajls. Felps je osvojio pet zlatnih i jednu srebrnu medalju, a ukupno 28 olimpijskih medalja, od čega 23 zlatne. Ledeki je četiri puta bila prva, a dodala je i jedno srebro. 

 * Naravno, među odabranima je i Jusein Bolt. Jamajčanin je potvrdio da je najbrži čovek svih vremena i sa nove tri zlatne medalje, ukupno devet u karijeri, rekao zbogom Olimpijskim igrama. Sa devet zlatnih olimpijskih medalja i izjednačio se sa Karlom Luisom.

* Japanac Kohei Učimura je za 44 godine postao prvi gimnastičar koji je uspešno odbranio olimpijsku titulu u višeboju. Sa nacionalnim timom je osvojio i timsko zlato, prvo još od Atine 2004.

* Južna Koreja je osvojila četiri zlatne medalje u streljaštvu i tako nastavila svoju dominaciju u tom sportu.

Paul Gilham, Getty Images

* Britanac Mo Farah postao je tek drugi atletičar koji je dva puta uzastopno osvajao zlatne medalje na 5.000 i 10.000 metara. To je ranije uspelo Fincu Lesu Virenu 1972. i 1976.

* Endi Marej je prvi teniser koji je odbranio titulu u singlu.

* Amerikanac Ešton Iton postao je prvi višebojac koji je odbranio titulu još od Britanca Daleja Tompsona na Igrama 1980. i 1984. godine. Takođe, izjednačio je olimpijski rekord sa 8.893 boda.

* Jamajčanka Elani Tompson postala je prva atletičarka koja je na istim Olimpijskim igrama osvojila zlatne medalje na 100 i 200 metara posle 28 godina.

* Na OI u Riju je postavljeno je 27 svetskih rekorda u sedam sportova – streličarstvu, atletici, modernom petoboju, biciklizmu, streljaštvu, plivanju i dizanju tegova.