POI: Četiri medalje za samo šest sati!

Atsushi Tomura/Getty Images for Tokyo 2020

Peti dan Paralimpijskih igara u Rio de Žaneiru biće upisan zlatnim slovima u istoriju srpskog sporta – za samo šest sati reprezentativci Srbije osvojili su čak četiri medalje.

Srpski paralimpijski tim osvojio je u ponedeljak dve zlatne i dve bronzane medalje na Igrama u Riju, a svi predstavnici Srbije koji su izašli na borilišta vraćaju se sa odličjima.

Tri medalje izborene su u stonom tenisu. Borislava Perić-Ranković, srebrna iz Pekinga i Londona, preokretom i sjajnom igrom u finišu pobedila je Kineskinju Mijao Čang 3:2. Nada Matić osvojila je u istom sportu bronzu, pobedivši sa 3:2 Britanku Sju Gilroj, iako je izgubila prva dva seta. I Mitar Palikuća je preokretom došao do bronze, pošto je sa 3:1 savladao Norvežanina Tomija Orhauga, a njegova medalja bila je prva za Srbiju u Riju.

Četvrtu medalju izborio je strelac Laslo Šuranji u disciplini 50 metara MK puškom trostav. On je u finalu pobedio Abdula Sultana Alarjanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U istoj disciplini Slovenac Franc Pinter bio je 17.

Hrvat Mladen Tomić je u bacanju kugle bio šesti.

U plivanju na 100 metara slobodno predstavnici bivše Jugoslavije ostali su bez finala. Kristijan Vićentić iz Hrvatske bio je 12, Crnogorac Ilija Tadić imao je 17. vreme.

Tim Bosne i Hercegovine u sedećoj odbojci igra sa Iranom tokom noći meč drugog kola, oba tima dobila su u prvom kolu sa po 3:0.

Do sada u Riju je ubedljivo najuspešnija selekcija Kine, koja već ima 99 medalja, od čega 41 zlatnu. Velika Britanija i Ukrajina vode bitku za drugo mesto, Britanci u zlatima vode 25-21, uz jednak broj srebrnih i bronzanih medalja. Amerikanci su sa 13 zlata i 39 odličja četvrti, a niko od ostalih nema više od šest zlata.

Od timova iz regiona Srbija je 24. sa 2-0-2, Slovenci sa po jednim zlatom i srebrom drže 40. mesto, Hrvatska je sa srebrom i bronzom 58.

Ukupno su medalje osvajale 74 selekcije.