WADA poručuje Rusiji: Priznajte državni doping

Podeli:
Mark Runnacles/Getty Images

Zvaničnici Svetske antidoping agencije poručili su Rusiji da prizna doping sponzorisan od strane države da bi ostatku sveta povratila veru u tu zhemlju.

Nekadašnji ruski ministar sporta Vitalij Smirnov, prvi čovek Antidoping komisije Rusije, istakao je da u toj zemlji nikada nije postojao doping program koji je finansirala država.

Svetska antidoping agencija prošle godine je objavila izveštaj sa dokazima o rasprostranjenom dopingu u Rusiji i tražila je suspenziju svih ruskih sportista sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Međutim, na snazi je ostala samo suspenzija atletičara, dok su o ostalim sportistima pojedinačno odlučivale njihove federacije.

Izveštaj o dopingu u Rusiji ticao se perioda pred Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine, a drugi deo biće objavljen 9. decembra.

Ser Kreg Ridi, koji je ponovo izabran za predsednika WADA, istakao je da se napredak u Rusiji vidi. Takođe, Svetska antidoping agencija je tražila veća ovlašćenja pri donošenju odluka o kaznama za doping prekršaje.

Želimo da idemo napred, ali Rusija mora da sarađuje i prizna“, istakao je Ridi.

Svetska antidoping agencija je na sastanku u Glazgovu objavila i da hakeri i dalje pokušavaju da dođu u posed poverljivim lekarskim dokumentima sportista. Grupa hakera Fensi Bers poslednjih nedelja je objavila veliki broj dokumenata o sportistima i njihovoj upotrebi supstanci koje su zabranjene u terapeutske svrhe.