Maestralni Karlsen odbranio titulu

Podeli:
Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images

Norveški 26-godišnji šahista Magnus Karlsen odbranio je titulu šampiona sveta, pošto je u plej-ofu savladao vršnjaka Rusa Sergeja Karjakina 3:1.

Meč za titulu odigran je u Njujorku, prvi put od 1995. kada je legendarni Gari Kasparov odbranio titulu. Prvo je odigrano 12 partija u osnovnom delu. Posle startnih sedam remija, Rus je uspeo da zabeleži pobedu, ali je Karlsen u 10. partiji uzvratio. Preostale dve su završene, kao i osam prethodnih – remijem.

Posle toga usledio je plej-of od četiri brzopotezne partije. Prve dve partije završene su remijem, a onda je u trećoj Karlsen sa crnim figurama uspeo da natera protivnika u vremenski cajtnot i dođe do prednosti. A onda je u četvrtoj, odlučujućoj partiji, odigrao potez čitave borbe za titulu. Žrtvovao je kraljicu, ali je namamio protivnika u matnu mrežu i zabeležio i drugu pobedu u plej-ofu, za konačan trijumf i odbranu titule, koja je u njegovom vlasništvu od 2013.

Vrtele su mi se sve moguće negativne misli. Bilo je teško da se smirim – rekao je mladi šampion po završetku jedne od najuzbudljivijih borbi za titulu.

Karlsen pored titule odlazi bogatiji za 605 hiljada dolara, dok je Karjakinu pripalo 100 hiljada dolara manje.