Antidoping organizacije: Suspendovati Ruse u potpunosti

Podeli:
Tom Szczerbowski/Getty Images

Čelnici 19 nacionalnih antidoping organizacija poručili su da bi Rusija trebalo da bude suspendovana iz svih takmičenja. Uz to, zatraženo je da Rusiji bude zabranjeno da organizuje međunarodna takmičenja.

U izveštaju koji je objavljen prošlog meseca navodi se da je više od 1.000 ruskih sportista imalo koristi od doping programa koji je sponzorisala država od 2011. do 2015. godine.

Suspenzija ruskih sportista predložena je na samitu nacionalnih antidoping organizacija u Dablinu. U saopštenju te organizacije navodi se da će njihov predlog pomoći sportu da ostavi mračna vremena iza sebe.

Ruski atletičari su suspendovani više od godinu dana zbog dopinga, a do sada je bilo više neuspešnih pokušaja da se suspenzija ukine.

Rusija je prošlog meseca ostala bez domaćinstva Svetskog prvenstva u bobu i skeletonu, pošto su brojne reprezentacije najavile bojkot. Takođe, ta zemlja je odustala od organizacije Svetskog kupa u bijatlonu, a oduzeto joj je pravo na organizaciju takmičenja u brzom klizanju.

Naredne godine, Rusija će biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

Izveštaj o dopingu u Rusiji sastavio je advokat Ričard Meklaren, a u njemu se navodi da su sportisti iz 30 sportova bili umešani. Među njima je veliki broj osvajača medalja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. i Svetskom prvenstvu u atletici 2013. godine.

Nacionalne antidoping organizacije su zatražile suspenziju ruskih federacija i sportista dok se ne ustanovi kredibilan antidoping sistem u toj zemlji. Takođe je predložen proces po kojem bi ‘čistim’ sportistima bilo omogućeno da se takmiče pod neutralnom zastavom dok ne dođe do kompletnih reformi.

Predlog su podržali predstavnici Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Irske, Japana, Holandije, Poljske, Slovenije, Španije, Južne Afrike, Švedske, Švajcarske i Sjedinjenih Država.