Putin: U Rusiji ne postoji državni doping sportista

Podeli:
Dennis Grombkowski, Getty Images Sport

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je posle sastanka Nacionalne anti-doping organizacije (NADO) da nije bilo organizovanog, državnog dopinga sportista.

 „U Rusiji nikada nismo imali, nemamo, i nadam se da nećemo imati državno sponzorisani doping program. Baš suprotno, uvek smo se borili protiv dopinga“, rekao je Putin u televizijskom prenosu tokom posete sibirskom gradu Krasnojarsku.

Putin je priznao da je bilo individualnih slučajeva dopinga sportista u Rusiji, na čijem primeru je pokazano da sistem ne funkcioniše. Zato je, po njegovim rečima, uveden novi sistem doping kontrole.

Nacionalna anti-doping organizacija Rusije je u januaru pozvala na potpuno ukidanje zabrane takmičenja ruskih sportista, koje je na snazi dok zemlja ne bude dokazala da je organizovala kredibilan anti-doping sistem.

Svetska anti-doping agencija (WADA) je zbog državno organizovanog doping sistema u Rusiji diskvalifikovala određene ruske sportiste sa Olimpijskih igara u Riju. Ukupno 112 sportista nije dobilo priliku da se nadmeće, između ostalog najviše je bilo atletičara, veslača i dizača tegova.

Takođe, čak 35 olimpijskih medalja je oduzeto ruskim sportistima u prethodnom periodu, dok je u periodu od 2011. do 2015. godine preko hiljadu sportista dobilo zabranu takmičenja zbog dopinga.