Za 93 dana osvojio Atlantik! Stojeći i potpuno sam

Podeli:
Amory Ross/Team Alvimedica

Južnoafrikanac Kris Bertiš stigao je na Antigu posle 93 dana i 6517 kilometara i na taj način postao prva osoba koja je "osvojila" Atlantik veslanjem stojeći.

Neverovatan poduhvat dobija na značaju ako se zna da je Bertiš put prevalio potpuno sam! U četvrtak u 8 sati i 32 minuta po lokalnom vremenu pristao je na Livard ostrva koja su deo Antigue na Karibima. Čak 93 dana pre toga isplovio je iz Agadira u Maroku.

U svom poslednjem brodskom dnevniku koji je objavio na Fejsbuku, otprilike sat vremena pre nego što se njegova nautička ekspedicija okončala, Bertiš je napisao:

Da bih došao do ovog dana radio sam od kada znam za sebe… Tokom poslednjih godina sam rizikovao sve kako bih ovo postigao… Sve!

Četrdesetdvogodišnjak je, inače, mornar, a kao surfer osvojio je brojne nagrade. Na svom epskom putovanju je morao da se suoči sa ajkulama, olujama i, možda najtežom preprekom od svih, samoćom.

Ovaj pomorski poduhvat Bertiš je ostvario na posebno napravljenom šest metara dugom čamcu čija je izgradnja koštala 120 hiljada dolara. Palubu je dizajnirao Britanac Fil Morison, a trebalo mu je šest meseci da okonča čitavu konstrukciju.

https://www.instagram.com/p/BRbAtJlFxvK/

Na prednjoj strani broda nalazi se mala kabina dovoljna da Bertiš u nju može da sedne, a Južnoafrikanac je sa sobom tokom putovanja imao satelitsku opremu za vremensku prognozu, GPS sisteme, VHF radio, sistom autopilota, solarne panele i zalihe vode.

Kada bi oluje udarile, Bertiš se sakrivao u kabinicu i smirivao čamac koristeći sidra. Imao je i opremu za hitne slučajeve u kojoj se nalazio mali splav za spasavanje i signalne rakete.

Prethodni pokušaj prelaska Atlantika veslanjem stojeći završio se neuspehom kada je posada jednog broda morala da spasi Francuza Nikolu Žarosea.

https://www.instagram.com/p/BRa_XhxlwFT/

Bertiš je veslanjući prelazio nešto manje od 70 kilometara dnevno čime je prevazišao svoj početni plan koji je podrazumevao prelazak 48 kilometara u jednom danu.

Uglavnom je putovao noću kako bi izbegao izloženost suncu, a rekao je da se mahom hranio proteinskim šejkovima i sušenom hranom.